Како ќе изгледа животот со коронавирус оваа есен? Струката истакнува дека една работа е клучна!

Важно е здравствениот систем да не се оптовари со заболени од болеста КОВИД-19, но и со заболените од грип.

Експертите за јавно здравје одговараат на трите најтешки прашања, а се однесуваат за заразата со коронавирусот, пронаоѓањето на вакцина против КОВИД-19, но вакцина против грип.

Каква состојба може да се случи наесен?

Наесен ќе се спроведуваат сите мерки на превенција како и досега, целта е да се обидуваме епидемијата да се држи под контрола, односно да се трудиме да не се случи во краток временски период да заболат голем број лица, особено оние на кои им треба болничко лекување – со тоа цел болнички систем би се пополнил со лица заразени со КОВИД-19. И натаму ќе биде потребно да се нагласуваат мерките кои се насочени на заштита на чувствителните групи, како што се пациенти и здравствени работници, како и корисници и работници во домови кои пружаат услуга за сместување и социјална грижа, особено на лица на постара возраст.

Дали наскоро ќе биде достапна вакцина против болеста КОВИД-19?

Оваа есен и зима сигурно нема да има вакцина. Не може да се предивиди кога ќе биде достапна и какви ќе бидат карактеристиките на вакцината.

Дали е добро наесен што поголем број на лица да се вакцинираат против грип?

Добро е пред претстојната сезона што повеќе лица да се вакцинираат против грип, без оглед на тоа дали припаѓаат на група која има зголемен ризик за тешка форма на грип или не. Целта е оптоварувањето на здравствениот систем поради хоспотализација порад грип да биде што помало, односно да не се оптоварат капациетите на здравствениот системна одделите за респираторни болести, бидејќи може да се очекува зголемена фреквенција и оптоварување поради КОВИД-19.