Како можете да ги ублажите болките со медитација. Пет минути тивко, фокусирано време можат да помогнат

Kога сè боли, последните работи на ум се мантри и длабоко дишење. Но, медитацијата може да биде одлична алатка за ублажување на болката - и намалување на стресот во целина. Исто така е бесплатен, а единствените несакани ефекти за кои ќе треба да се грижите се чувството на блаженство или можеби дремењето.

Кога сè боли, последните работи на ум се мантри и длабоко дишење. Но, медитацијата може да биде одлична алатка за ублажување на болката – и намалување на стресот во целина. Исто така е бесплатен, а единствените несакани ефекти за кои ќе треба да се грижите се чувството на блаженство или можеби дремењето.

Како медитацијата може да помогне во управувањето со болката
„Во наједноставни зборови, медитацијата е фокусирање на свеста на сегашниот момент“, вели лиценцираната професионална клиничка советничка, Триша Милер, LPCC. Иако медитацијата не може да ја „одземе болката“, таа вели дека може да ни помогне да се смириме за да можеме да ги набљудуваме сензациите во нашето тело (вклучувајќи ја и болката). Ова може да ни помогне да се опуштиме и да прифатиме непријатност.

„Набљудувањето и прифаќањето на непријатност може да помогне да се зголеми вашата толеранција за болка. Тоа е затоа што кога медитирате, ги релаксирате умот и телото, а тоа доведува до ослободување на ендорфини или хормони за „добро чувство““, објаснува Милер.

Видови медитација кои можат да ја ублажат болката
Постојат многу различни форми на медитација, или практики на внимателност, кои можат да помогнат во управувањето со болката. „Медитација за свесност, медитација со скенирање на телото, водени слики и трансцендентална медитација се само неколку. Чигонг или јога се исто така добри за комбинирање на нежно движење со здив и внимателност“, сугерира Милер. Таа додава дека иако сите форми на медитација можат да бидат корисни во справувањето со болката, во ред е да започнете со еден стил и да експериментирате за да откриете што е најдобро за вас.

Како да медитирате низ болката
Медитацијата не мора да биде овој сложен процес со темјан, свеќи, чаши за пеење или одржливи свилени салонки. Само бара мир, тишина и пријатно место дома.

„Најдете удобна положба каде што нема да ве прекинуваат. Медитацијата може да се прави седејќи, лежејќи или во која било положба што се чувствува добро за вашето тело“, вели Милер.

Можеби претпочитате слабо осветлување и тивок простор. Реквизитите исто така можат да бидат корисни, но не се потребни.

„Важно е да се биде удобно. Слободно користете се што го поддржува вашиот комфор и чувство на сигурност. Можеби ќе сакате да имате при рака перница или ќебе, но не се потребни посебни реквизити за медитација“, додава Милер.

Дали помага ароматерапијата?
Некои луѓе сакаат да користат есенцијални масла или ароматерапија додека медитираат, но тоа не е неопходно. Милер вели дека секогаш е најдобро да се консултирате со вашиот давател на здравствена заштита ако одлучите да ја истражувате ароматерапијата бидејќи некои есенцијални масла може да влошат одредени медицински состојби. Ако вашиот давател на здравствена заштита вели дека нема да боли, тогаш побарајте мириси за кои сметате дека се смирувачки.

Работете на вашиот пат до подолги сесии
Започнете со медитација само пет минути. Може да користите тајмер за да следите или да најдете кратки медитации за внимателност или скенирање на телото на апликации или YouTube. Вежбајте медитација неколку пати неделно за да започнете, а потоа продолжете до 15 или 20 минути. За време на вежбањето, кога ќе забележите дека мислите почнуваат да талкаат, пренасочете го вашето внимание назад кон вашето дишење.

Покрај многуте апликации кои нудат практики за медитација, Милер додава дека некои даватели на здравствени услуги нудат програми кои вклучуваат стратегии засновани на внимание заедно со масажа, акупунктура или нутриционистички услуги за да им помогнат на луѓето да се справат со хроничната болка. Значи, ако ви треба помош, не плашете се да побарате алтернативи од вашиот давател на здравствена заштита.