Како патувањето со авион влијае на вашето тело и здравје

Летањето може да предизвика дехидрација и надуеност и да направи да се чувствувате уморни и под стрес. Не е само вашата фантазија - летањето во авион може да ви ја намали енергијата, да ви ја исуши кожата и да направи различни делови од телото да се чувствуваат поинаку или чудно.

Летањето може да предизвика дехидрација и надуеност и да направи да се чувствувате уморни и под стрес. Не е само вашата фантазија – летањето во авион може да ви ја намали енергијата, да ви ја исуши кожата и да направи различни делови од телото да се чувствуваат поинаку или чудно.

„Притисокот, температурата и нивото на кислород во кабината варираат, а нивото на влажност е пониско отколку на нивото на морето“, вели лекарот за семејна медицина Метју Голдман, доктор на науки.

Сите тие работи можат да се мешаат со некои од нормалните функции на вашето тело. Потоа, тука е вистинскиот процес на патување, кој би можел да вклучи менување временски зони и доаѓање во контакт со десетици, па дури и стотици други луѓе.

Д-р Голдман објаснува зошто патувањето со авион влијае на вашето тело и споделува совети за непречено полетување и слетување.

6 начини на кои летањето влијае на вашето здравје
Кои се несаканите ефекти од летањето? Еве неколку начини на кои патувањето со авион може да влијае на вашето тело и некои подготовки што можете да ги направите за да го имате најздравото можно патување.

Ви го зголемува нивото на стрес
Дури и пред да стапнете во авионот, вие сте бомбардирани со стресни фактори – бавни линии, грижи да бидете на време и багаж што треба да го преместите низ аеродромот, вели д-р Голдман. Потоа, се качувате во авионот, каде што може да бидете скршени на непријатно седиште и да се триете со лактите со непознати. Сето тоа може да биде еден континуиран тест на вашето трпение.

Што можете да направите: Планирајте однапред што е можно повеќе за да го минимизирате стресот. Спакувајте ги лековите што ги носите во рачна торба, наместо во чекираниот багаж, за да не се изгубат. Предупредете ја авиокомпанијата кога резервирате билет ако имате дијабетес или друга состојба која бара посебен оброк и/или ужина.

Ве дехидрира
Зошто дехидрирате кога летате? Авионските кабини имаат многу ниски нивоа на влажност, објаснува д-р Голдман, бидејќи околу 50% од воздухот што циркулира во кабината е извлечен однадвор, а на голема височина воздухот е речиси целосно без влага. Ова може да предизвика вашето грло, нос и кожа да се чувствуваат суви.

Што можете да направите: Како да останете хидрирани кога летате? Д-р Голдман предлага да спакувате празно шише со вода во рачниот багаж што ќе можете повторно да го наполните откако ќе поминете низ обезбедувањето и да го понесете со себе во авионот. На тој начин не мора да се потпирате на тие ситни пијалоци од количката за пијалоци за да ве одведат преку повеќечасовен лет.

Носете очила наместо контактни за да спречите непријатност во очите. И пакувајте мали шишиња лосион, капки за очи или спреј за нос ако сте загрижени дека ќе се исушите.

Тоа ве изложува на бактерии
Можеби мислите дека рециркулирањето на воздухот во кабината ќе ве направи склони да се разболите, но комерцијалните авиокомпании всушност имаат напредни системи за филтрирање кои ги отстрануваат повеќето бактерии, габи и вируси од воздухот. Она што е поверојатно да ве разболи е близината со многу други луѓе и нивните бактерии.

 

 

 

 

 

 

„Можеме да фатиме нешто од други патници кои кашлаат, киваат или дури само дишат во близина“, забележува д-р Голдман. Масите за фиоки, токите на безбедносните појаси и другите површини кои често се допираат, исто така, може да бидат покриени со бактерии.

Што можете да направите: Погрижете се да добиете вакцина против грип и какви било други вакцини како COVID-19 или RSV што можеби ви требаат. Носете мало шише со средство за дезинфекција на раце и не заборавајте да ги миете рацете темелно во текот на вашето патување.

Можеби дури и ќе сакате да размислите за носење маска. Истражувањето за носење маски за да се спречат респираторни заболувања како што се настинки, грип и СОВИД-19 покажаа различни нивоа на ефикасност во зависност од факторите како типот на маската, соодветноста и усогласеноста, вели д-р Голдман. Тој вели дека е важно да се забележи дека истражувањето за ефикасноста на маската продолжува да се развива и препораките може да се променат врз основа на новите наоди и новите варијанти на респираторни вируси.

Тој, исто така, советува да ги следите упатствата на властите за јавно здравје и да останете информирани за најновите истражувања и препораки во врска со употребата на маски, особено во контекст на специфични респираторни заболувања како СОВИД-19.

Го испразнува вашиот резервоар за енергија
Воздушниот притисок е помал на поголеми височини, што значи дека вашето тело внесува помалку кислород. Авиокомпаниите го „притискаат“ воздухот во кабината, но не и притисокот на нивото на морето, така што сè уште има помалку кислород што доаѓа до вашето тело кога летате, што може да ве натера да се чувствувате исцедено или дури и без здив. Потенцијалниот фактор на дехидрација и долгото седење не помага. Потоа, тука е џет-лаг, ако патувате во друга временска зона.

Што можете да направите: Хидратацијата е клучна. Станете и шетајте наоколу ако седите повеќе од неколку часа и изведете истегнувања на вашето седиште, како што се кревање на стапалата од земја и свиткување и насочување на прстите, за да продолжите да тече крв.

И ако патувате во друга временска зона само ден или два, д-р Голдман препорачува да се обидете да го задржите распоредот за спиење во вашата домашна временска зона.

Прави стрес на вашите уши
Како што се менува притисокот во кабината, притисокот на воздухот во внатрешните уши се обидува да се прилагоди со него – ова изедначување е она што ви помага да ја одржите вашата рамнотежа. Стресот се поставува околу ткивото на средното уво и евстахијските туби кога надворешниот притисок брзо се менува за време на полетувањето и слетувањето, поради што вашите уши може да се прилагодат со пукање.

Таа нерамнотежа може да придонесе и за болест при движење. Тоа се случува кога вашиот мозок добива спротивставени пораки за движењето и положбата на вашето тело во просторот, испорачани од внатрешното уво, очите, рецепторите на кожата и сензорите за мускулите и зглобовите.

Што можете да направите: голтајте или зевајте за да ги отворите евстахијските туби, кои го контролираат притисокот во вашето средно уво, за време на полетувањето и слетувањето. За да ја минимизирате болеста при движење, изберете седиште на прозорецот над крилото, каде што степенот на движење е најмал и можеби ќе можете да го гледате хоризонтот.

Го прави вашиот стомак надуен
Истите тие промени на притисокот во авионот предизвикуваат проширување на гасот во стомакот и цревата, поради што може да се чувствувате надуени.

Што можете да направите: Избегнувајте каква било друга храна што знаете дека може да ја влоши вашата состојба.

Дополнителни совети за успех на патувањето
Ако имате хронична здравствена состојба, д-р Голдман препорачува да носите копија од која било важна или неодамнешна медицинска евиденција во случај да треба да ве види друг провајдер додека патувате.

И ако не се чувствувате добро, можеби вреди да го одложите патувањето со авион. Ако вашите евстахијски туби се затнати од воспаление од настинка или алергии, вашите уши можеби нема да можат да „пукаат“ за време на полетувањето и слетувањето, што може да предизвика болка, па дури и да го оштети увото.

Ако имате повеќе прашања или грижи во врска со патувањето или дали одредени лекови може да ви помогнат да ги олеснат вашите проблеми со патувањето, вашиот провајдер може да ви помогне со тие одлуки.