Како со помош на цвекло да откриете дали киселината во стомакот ви е прејака

Интересно е дека со помош на само една намирница можеме да утврдиме каква ни е стомачната киселина

Јадењето цвекло може да ви помогне да го одредите нивото на стомачна киселина и така ќе знаете дали треба да реагирате и на кој начин. Кога јадете цвекло ако вашата урина е проѕирна и со нормална боја, тогаш имате доволно стомачна киселина. Доколку урината има розова боја тогаш стомачната киселина е слаба. Доколку имате помалку киселина вашиот желудник не може да ги свари протеините како што треба и тоа ќе заврши во тенкото црево попрво како фрагменти на протеините отколку како аминокиселини. Ова може да доведе до многу проблеми, како што ретка столица, недоволна апсорпција на витамин Б12 која доведува до замор и константна исцрпеност на организмот.

 

Искористете го овој едноставен тест за да откриете дали е се во ред со вашиот стомак. Доколку урината ви е розова тогаш морате да направите нешто од следното:

 

Испијте 2 чаши вода 15 до 30 минути пред оброк;

Испијте голема голтка јаболков оцет.

Освен што може да ви покаже дека имате проблем со стомакот, цвеклото има и антиканцерогени дејства, во прашање е мошне здрава намирница која уште е и одлична во борбата против воспалителните процеси во телото. Пигментите од цвеклото му помагаат на телото во процесот против детоксикацијата за време на кој се нападнати отровите кои се врзуваат за други молекули и така се исфрлаат од организмот.