Како се дијагностицира витилиго?

Витилиго се дијагностицира преку физички преглед, тест на крвта и биопсија. Витилиго предизвикува губење на бојата на кожата или пигментот во областите околу телото. Ако имате симптоми на витилиго, како што се осветлени дамки на вашата кожа и предвремено избелување на косата, може да посетите дерматолог специјализиран за кожни заболувања. Тие можат да вршат различни тестови за да стигнат до дијагноза. 

Витилиго се дијагностицира преку физички преглед, тест на крвта и биопсија. Витилиго предизвикува губење на бојата на кожата или пигментот во областите околу телото. Ако имате симптоми на витилиго, како што се осветлени дамки на вашата кожа и предвремено избелување на косата, може да посетите дерматолог специјализиран за кожни заболувања. Тие можат да вршат различни тестови за да стигнат до дијагноза.

Оваа состојба на кожата е автоимуно нарушување, што значи дека имунолошкиот систем погрешно ги напаѓа здравите клетки. Во случај на витилиго, имунолошкиот систем ги таргетира меланоцитите. Овие клетки на кожата произведуваат меланин, пигментот што ја дава бојата на вашата кожа. Генетските фактори и еколошките предизвикувачи може да играат улога во предизвикувањето на витилиго.

Испит за самопроверка
Важно е да се изврши само-проверка на кожата дома за да се бараат невообичаени знаци или симптоми. Ниту еден домашен тест не може да тестира витилиго, но можете да проверите дали имате депигментирани области.

Ова се најчестите симптоми на витилиго што луѓето можат да ги развијат. Консултирајте се со дерматолог доколку забележите:

Промени во бојата на очите
Косата станува бела или сива
Чешање на кожата, особено ако е придружено со каква било промена на бојата
Лесни дамки на усните и околу устата и носот
Олесни дамки на лицето, рацете и стапалата

Можно е витилиго да доведе до губење на слухот, бидејќи внатрешното уво содржи меланоцити. Губење на слухот може да се појави кога овие клетки се нападнати. Витилиго, исто така, може да ја направи вашата кожа почувствителна на ултравиолетова (УВ) светлина, зголемувајќи го ризикот од изгореници од сонце.

Забележете ги областите кои го изгубиле својот пигмент, што може да му помогне на дерматологот да одреди каков тип на витилиго може да имате. Трите типа на витилиго се:
Мукозни: Овој тип влијае на мукозните мембрани во устата, носот или гениталиите.
Несегментално витилиго: Ова е најчестата форма на витилиго. Не-сегменталното витилиго може да влијае на двете страни на вашето тело во која било област, особено на лицето, вратот, гениталиите и рацете.
Сегментално витилиго: Ова се развива само на едната страна (т.е. лево или десно) или дел од телото, како што се лицето или рацете. Закрпите генерално изгледаат мали по големина.

Физички преглед и медицинска историја
Давател на здравствена заштита ќе изврши физички преглед и ќе ве праша за вашата медицинска историја и симптоми. Кажете им дали имате семејна историја на витилиго или друго автоимуно нарушување како што е дијабетес. Една петтина од луѓето со витилиго исто така имаат близок роднина со оваа состојба на кожата.

Давателот на здравствена заштита, исто така, може да праша дали неодамна сте развиле осип на кожата или сте се обиделе да ги лекувате погодените области дома. Важно е да ги откриете сите лекови или креми што сте ги користеле дома, бидејќи тие можат да влијаат на третманите што тие ги препишуваат.

Тестови на крв
Давателот на здравствена заштита може да препорача тестови на крвта за да се потврди дијагнозата на витилиго. Овие тестови им помагаат да утврдат дали можеби имате друго автоимуно нарушување, како што е нарушување на тироидната жлезда.

Нарушувањата на тироидната жлезда вклучуваат:

Хипотироидизам: Вашата тироидна жлезда не произведува доволно хормони. Симптомите вклучуваат замор, чувствителност на студ, запек, сува кожа и зголемување на телесната тежина.
Хипертироидизам: Вашата тироидна жлезда произведува повеќе хормони отколку што му треба на вашето тело. Симптомите вклучуваат губење на тежината, потење, забрзано или неправилно чукање на срцето и промени во расположението.
Тестовите на крвта, како што се тестовите за функцијата на тироидната жлезда, може да покажат дали имате ниски или високи нивоа на тироиден-стимулирачки хормон (TSH) во крвта.

Биопсија
Давателот на здравствена заштита може да изврши биопсија на кожата ако треба да знае повеќе за клетките на вашата кожа. Дерматологот ќе земе примерок од вашата кожа и ќе ја испита под микроскоп. Тие можат да потврдат дека имате витилиго ако примерокот нема клетки кои произведуваат пигмент.

Очен преглед
Многу луѓе со витилиго имаат депигментација на очните капаци. Може да имаат и бели влакна во областа на веѓите и трепките.

Некои луѓе со витилиго развиваат проблеми со видот, но ова е ретка појава.  Можеби ќе треба да посетите офталмолог за да проверите дали имате увеитис или воспаление во очите. Истражувањето покажа дека увеитисот погодува околу 4,8% до 19% од луѓето со витилиго.8 Може да биде корисно да се посетуваат редовни очни прегледи, особено ако имате фластери од витилиго на главата и вратот.

Испит за слух
Губење на слухот се случува кога имунолошкиот систем ги напаѓа пигментните клетки во вашето уво. Ако имате проблеми со слухот, аудиолог специјализиран за проценка и лекување на проблеми со слухот и рамнотежата, лекар за уво, нос и грло или лекар специјализиран за онтологија (лекување медицински и хируршки состојби на ушите) може да ве прегледа.

Некои докази сугерираат дека сензоневралното губење на слухот е чест симптом кај луѓето со витилиго. Ова губење на слухот се развива кога има оштетување на внатрешното уво или на аудитивниот нерв.

Скрининг за поврзани состојби
Други кожни заболувања може да предизвикаат бели дамки. Дерматолозите користат различни тестови за да ги разликуваат симптомите помеѓу витилиго и други нарушувања. Состојбите кои предизвикуваат слични кожни симптоми на витилиго вклучуваат tinea versicolor, албинизам, pityriasis alba и идиопатска guttate хипомеланоза.

Tinea Versicolor
Габична инфекција предизвикува tinea versicolor. Состојбата на кожата може да предизвика промена на бојата, сувост на кожата и лупење. Зафатените области на кожата изгледаат жолти под светилката на Вуд, додека витилигото изгледа светло сино.

Албинизам
Албинизмот е генетска состојба поврзана со промена на бојата на кожата што може да влијае на видот на една личност. Луѓето со албинизам обично имаат многу бледа кожа и светло руса коса. Состојбата обично се дијагностицира при раѓање. Здравствените работници проверуваат дали бебето има обезбојување на кожата, косата и во очите.

Албинизмот може да предизвика проблеми со видот, како што се неусогласени очи, чувствителност на светлина или неконтролирано брзо движење на очите. Очен преглед може да биде корисен за да се испита здравјето на очите на бебето и да се бараат знаци кои укажуваат на албинизам.

Давател на здравствена заштита може да советува генетско тестирање ако имате семејна историја на албинизам. Ова тестирање може да укаже на типот на албинизам што го имате.

Питиријаза Алба
Познато е дека питиријазата алба предизвикува кружни или овални хипопигментирани (светло обоени) лезии. Кожното нарушување најмногу ги погодува децата и адолесцентите. Дерматолог може да изврши испитување со Вудова ламба за да го дијагностицира нарушувањето. Нема промена на бојата под светилката во хипопигментираните области.

Идиопатска гутатна хипомеланоза
Идиопатската гутатна хипомеланоза предизвикува мали, рамни површини на бела депигментирана кожа, бидејќи има намалување на пигментацијата на меланин. Болеста најчесто се јавува во области кои биле изложени на многу сонце, како што се рамената. Постарите возрасни лица кои имаат светла кожа имаат поголема веројатност да ја имаат болеста од другите.

Биопсијата на кожата им помага на дерматолозите да постигнат дијагноза. Со биопсија може да се провери дали има намален меланин во клетките.