Како се регулираат гасовите во цревата и која е нивната дијагноза?

Гасовите во цревата се нормален дел од дигестивниот процес, но прекумерното создавање гасови може да биде непријатно и да предизвика различни симптоми. Регулацијата на гасовите и нивната дијагноза се важни за одржување на дигестивното здравје.

Гасовите во цревата се нормален дел од дигестивниот процес, но прекумерното создавање гасови може да биде непријатно и да предизвика различни симптоми. Регулацијата на гасовите и нивната дијагноза се важни за одржување на дигестивното здравје.

Регулација на гасовите во цревата

 1. Исхрана: Одредени видови храна може да предизвикаат зголемено производство на гасови. Тоа вклучува храна богата со влакна, како што се грав, леќа, зелени зеленчуци, овошје и цели зрна. Намалувањето на консумацијата на овие намирници или постепено воведување на влакна во исхраната може да помогне.
 2. Жвакање и голтање: Жвакањето со затворена уста и избегнувањето на голтање на големи количини на воздух додека се јаде (преку брзо јадење или зборување додека се јаде) може да помогне во намалувањето на гасовите.
 3. Пробиотици: Консумацијата на пробиотици може да помогне во одржувањето на здравата микрофлора во цревата и да го намали производството на гасови.
 4. Хидратација: Пиењето доволно вода помага во правилното функционирање на дигестивниот систем и може да го намали гасот.
 5. Физичка активност: Редовната физичка активност помага во подобрување на дигестивниот процес и намалување на гасовите.

Дијагноза на проблеми со гасови

Ако гасовите се придружени со други симптоми како болки во стомакот, надуеност, дијареа или констипација, можеби е потребно да се направи медицинска дијагноза. Еве некои методи кои може да се користат:

 1. Медицинска историја и физикален преглед: Лекарот може да започне со собирање на детална медицинска историја и да направи физикален преглед за да ја процени состојбата.
 2. Диетален дневник: Водењето диетален дневник може да помогне во идентификацијата на храна која предизвикува гасови.
 3. Тестови за нетолеранција на храна: Тестови за нетолеранција на лактоза или фруктоза може да помогнат во идентификацијата на специфични проблеми.
 4. Тестови за инфекција или воспаление: Крвните тестови, тестовите на столицата и другите лабораториски анализи може да се користат за да се откријат инфекции или воспалителни состојби.
 5. Ендоскопија: Во некои случаи, ендоскопија може да се користи за да се испита внатрешноста на дигестивниот систем и да се откријат абнормалности.
 6. Сликање на абдоменот: Ултразвук, рентген или други методи за сликање може да се користат за да се испитаат органите во абдоменот и да се откријат потенцијални проблеми.

Лечење

 1. Диетални промени: Намалување или избегнување на храна која предизвикува гасови.
 2. Медикаменти: Пробиотици, антифлатуленти (лекови кои ги намалуваат гасовите), и други лекарства кои помагаат во регулирање на дигестивниот процес.
 3. Третман на основната причина: Ако гасовите се резултат на основна здравствена состојба, како што е синдромот на иритабилно дебело црево (IBS), инфламаторна болест на цревата (IBD) или нетолеранција на храна, третманот ќе биде насочен кон решавање на таа состојба.

Со правилна дијагноза и третман, симптомите поврзани со гасовите во цревата може значително да се намалат.

Постојат неколку медицински состојби кои можат да предизвикаат прекумерни гасови во цревата. Еве некои од најчестите дијагнози:

1. Синдром на иритабилно дебело црево (IBS)

 • Опис: IBS е хронична состојба која влијае на големото црево и предизвикува симптоми како што се болка во стомакот, надуеност, дијареа и констипација.
 • Симптоми: Прекумерни гасови, надуеност, болка во стомакот која се олеснува по дефекација, променливи навики на цревата (дијареа и констипација).

2. Лактозна нетолеранција

 • Опис: Ова е состојба во која телото нема доволно лактаза, ензим кој ја разградува лактозата (шеќерот во млекото), што предизвикува проблеми при варењето на млечни производи.
 • Симптоми: Гасови, надуеност, дијареа, болка во стомакот по консумирање млечни производи.

3. Нетолеранција на фруктоза

 • Опис: Ова е состојба во која телото не може правилно да ја вари фруктозата, шеќер кој се наоѓа во овошје, зеленчук и мед.
 • Симптоми: Гасови, надуеност, дијареа, болка во стомакот по консумирање храна богата со фруктоза.

4. Целијакија

 • Опис: Целијакијата е автоимуна болест каде телото има негативна реакција на глутен (протеин во пченицата, јачменот и ‘ржот), што предизвикува оштетување на тенкото црево.
 • Симптоми: Гасови, надуеност, дијареа, губење на тежина, замор, анемија.

5. Синдром на прекумерен раст на бактерии во тенкото црево (SIBO)

 • Опис: Ова е состојба во која има прекумерен раст на бактерии во тенкото црево, што води до лоша апсорпција на хранливите материи и прекумерно производство на гасови.
 • Симптоми: Гасови, надуеност, дијареа, болка во стомакот, губење на тежина.

6. Инфламаторна болест на цревата (IBD)

 • Опис: IBD вклучува хронични воспалителни заболувања како што се Кронова болест и улцеративен колитис, кои предизвикуваат воспаление на дигестивниот тракт.
 • Симптоми: Гасови, надуеност, дијареа, крв во столицата, губење на тежина, замор.

7. Гастроезофагеален рефлукс (GERD)

 • Опис: GERD е хронична состојба каде киселините од желудникот се враќаат во хранопроводот, предизвикувајќи рефлукс и варење на воздух кој може да води до прекумерни гасови.
 • Симптоми: Гасови, надуеност, киселини, болка во градите, честа регургитација.

Дијагноза и третман

Ако се сомневате дека имате некоја од овие состојби, консултирајте се со вашиот лекар. Дијагнозата може да вклучува:

 1. Медицинска историја и физикален преглед: Лекарот ќе земе детална медицинска историја и ќе направи физикален преглед.
 2. Лабораториски тестови: Крвни тестови, тестови на столицата и други лабораториски анализи.
 3. Тестови за нетолеранција на храна: Тестови за нетолеранција на лактоза, фруктоза или глутен.
 4. Ендоскопија и колоноскопија: Овие процедури овозможуваат директен преглед на внатрешноста на дигестивниот тракт.
 5. Тестови за дишење: Тестови за дијагностицирање на SIBO и нетолеранција на лактоза или фруктоза.

Лечење

Третманот зависи од основната причина и може да вклучува:

 • Диетални промени: Прилагодување на исхраната за да се избегнат тригер-храни.
 • Медикаменти: Пробиотици, антиспазмодици, антибиотици за SIBO, и други лекови.
 • Управување со стрес: Техники за намалување на стресот како што се јога и медитација.
 • Хируршки интервенции: Во тежки случаи на IBD или други состојби кои бараат оперативен зафат.

Со соодветна дијагноза и третман, може да се управуваат симптомите и да се подобри квалитетот на животот.