Како водата во базенот влијае на вашето здравје?

Базените можат многу лесно да се контаминираат и главната причина за нивната контаминација се луѓето. Иако ова сигурно ќе се случи, бидејќи базените повикуваат на забавни и социјални настани, постојат одредени чекори што вие како сопственик на базенот можете да ги преземете за да го одржите вашиот базен здрав и пливачите под контрола.

Пливањето е одлична вежба за движење на целото тело, и додека пливањето во океанот не е постојана можност секој што може да ја има; следното најдобро нешто е пливање во базен.

Сепак, тоа доаѓа со цена; пливањето во застоена вода има свои добрите и лошите страни, а во оваа статија ќе се фокусираме на лошите страни и како можеме да се справиме со нив.

Базените можат многу лесно да се контаминираат и главната причина за нивната контаминација се луѓето. Иако ова сигурно ќе се случи, бидејќи базените повикуваат на забавни и социјални настани, постојат одредени чекори што вие како сопственик на базенот можете да ги преземете за да го одржите вашиот базен здрав и пливачите под контрола.

Неуправуваниот базен е место за размножување на бактерии и болести; може да содржи многу штетни микроби, вируси и протозои и дефинитивно ќе предизвика огромен број на болести на оние кои ќе го користат базенот.

Постојат одредени фактори кои вие како одговорен сопственик на базен мора да ги проверувате секој втор ден, ако не и секој ден.
– Дали водата од вашиот базен е чиста или не?

– Дали ги гледате плочките на дното на базенот?
– Дали има видлива разлика во текстурата или мирисот на водата во базенот?

Ако водата не е чиста, е млечна или матна, и ако плочките не се лесно видливи, а дното на базенот изгледа мувлосано, тогаш веројатно го игнорирате здравјето. 

Чекај, не грижете се, ова може лесно да се поправи со неколку едноставни чекори! Но, пред да продолжиме и да се справиме со загадувачите, ајде прво да разбереме, како на прво место нашиот базен станува толку валкан?

Извори на контаминација во базените
Па, кои се причините зошто вашиот базен се претвора во базен од нечистотија и бактерии? Најчеста и очигледна е, повеќе луѓе кои пливаат во базен, бактерии од плунката, производи за излачување, загадување од костими за капење, ткиво на кожата, себум, пот, плунка од нос и грло, влакна, козметика и амонијак.

Освен оваа многу очигледна причина, постојат и други како –
– Животните пливаат во базенот, особено кога е многу топло и сакаат малку да се разладат (ова најмногу се однесува на сопствениците на домашни миленици).

– Инсекти, влекачи и диви животни како жаби, гуштери и пајаци кои се дават во базенот.
– Кал, нечистотија, прашина, лисја, трева и други вообичаени природни остатоци се наоѓаат околу областа блиску до вашиот базен. Ветерот игра огромна улога во носењето на овој отпад во базенот.

Сега, за да се обезбеди здравјето на вашиот пливач, најчестиот метод е хлорирање на базенот. Но, пред да се решите на овој метод, да одвоиме малку време за да разбереме какви ефекти може да има хлорот врз нашето тело и здравје.

Како хлорот влијае на телото?
Хлорот е хемикалија која најчесто се користи за уништување на бактериите и ослободување од остатоци. Редовното хлорирање во соодветни количини ќе ви помогне да го задржите вашиот базен заситен и распон, но нивото на хлор во базенот треба да се следи.

Прекумерното хлорирање дефинитивно ќе се ослободи од нечистотијата во базенот, но може да биде многу штетно за оние кои пливаат во него.

Луѓето кои редовно пливаат во хлорирани базени често се соочуваат со проблеми како астма, алергии кои влијаат на носот, очите и грлото, иритирана кожа и стомачни проблеми. Но, прескокнувањето на хлорот не е решение, бидејќи тоа ќе овозможи контаминацијата во базенот да излезе од контрола.

Базенот може да биде центар на телесни течности, бактерии и остатоци, а хлорот е највештата хемикалија за справување со нив. Но, од друга страна, може да предизвика иритирани очи и кожа, сува коса и чешање на скалпот, а исто така може да предизвика побрзо брчки.

Ова се случува затоа што кога пливате во хлорирана вода, хлорот се апсорбира во телото. Лошите ефекти на хлорот може да почнат да се покажуваат поинаку кај различни луѓе, но знајте дека симптомите ќе се појават порано или подоцна.

Некои совети за намалување на овие ефекти на хлорот врз телото се испирање и миење на телото со сапун веднаш по пливањето за да се ослободите од остатоците од хлор. Потоа нанесете благ хидратантен крем за да ја хидрирате кожата.

За да избегнете иритирачки очи, секогаш носете очила за пливање. Ако имате сува коса, добро е да ја намачкате косата и да носите капа за пливање пред да се нурнете.

Освен сите горенаведени причини кои влијаат на здравјето, бучавата од пумпата од базенот е исто така еден од главните проблеми што влијае на вашето здравје поради гласната бучава. Значи, нудиме широк опсег на капак на пумпата за измет за да се намали бучавата.

Здравствени ефекти од дезинфекцијата на базените
Колку што е важно редовно да го дезинфицирате базенот, исто така е важно да бидете свесни за неговите несакани ефекти. Премногу хлор во водата значи многу висока pH вредност, што не е добро за телото, но со тоа што сте информирани за здрави нивоа на хлор и преземајќи ги неопходните мерки на претпазливост и мерки после нега за да се заштитите од нуспроизводите на хлорирањето, може да се бори со некои од лошите страни до одреден степен.

Како заклучок, нема шанси да избегнете дезинфекција на базенот ако не сакате вашиот базен да се претвори во простор за размножување на нечистотија. Но, она што можете да го направите, како одговорни сопственици на базени, е да не користите премногу средства за дезинфекција на база на хлор во базенот, што ќе доведе до нездраво ниво на хлор.

Резултатите од прекумерното хлорирање можат да бидат страшни, па дури и ако не ги забележите веднаш последиците, тие целосно ќе бидат видливи во иднина.

За да го избегнете овој стрес, можете да размислите за инсталирање природни базени со солена вода. Иако и тоа има свои добрите и лошите страни, ефектот врз телото е многу подобар од обичните хлорирани базени.