дома Календар

Календар

Менструалните грчеви (дисменореа)

Менструалните грчеви (дисменореа) се пулсирачки или грчеви болки во долниот дел на стомакот. Многу жени имаат менструални грчеви непосредно пред и за време на менструацијата. За некои жени, непријатноста е само досадна. За други, менструалните...

НЕЈЗИНОТО ВЕЛИЧЕСТВО САЛАТАТА-кралица на диетите и здравјето

Со брзото пристигнување на топлото летно време, свежата салата може да биде основа за лесен и освежителен оброк. Салатите лесно се прават дома и се нарачуваат во ресторан кога се вечера надвор. И, со...

Светски ден на црниот дроб, 19 април 2023 година | Мерки за здрав црн...

Светскиот ден на црниот дроб (WLD) е глобален здравствен настан кој се одбележува секоја година на 19 април со намера да се подигне свеста за заболувањето на црниот дроб кај пошироката јавност. Активностите што...

Хемофилија-ретко тешко наследно хеморагично нарушување-17 април светски ден

Светскиот ден на хемофилијата се одбележува глобално на 17 април секоја година. Овој ден се одбележува за да се подигне свеста за хемофилија и други нарушувања на крварењето. Датумот е избран во чест на...

10 здравствени придобивки од јагнешкото месо (и комплетен нутритивен профил)

Поради неговиот импресивен профил на храна, тоа е можеби најздравото најчесто достапно месо.Оваа статија ќе ги анализира целосните хранливи вредности на јагнешкото месо. Дополнително, ќе ги испитаме здравствените придобивки од јагнешкото месо поддржани од...

Што е Шагасова болест-денес е светски ден за борба против неа

Шагасовата болест, позната и како „тивка или замолчена болест“, ги погодува главно сиромашните луѓе без пристап до здравствена заштита или луѓето без можност за гласност на сопствената болест. Болеста напредува бавно и често покажува...

СЕ ПОДГОТВУВАМЕ ЗА ЛЕТОТО СО ПАНАЦЕА-7 ДИЕТЕТСКИ СОВЕТИ-ПОЧНУВАМЕ ВЕДНАШ

Бидете подготвени за лето: 7 совети за здрава исхрана за лето. Обновете и надополнете ја вашата кожа и физичко здравје бидејќи ви предлагаме неколку неверојатни совети за здрава исхрана за да го преживеете жестокото лето...

7 април 2023 година-Светскиот ден на здравјето-Светската здравствена организација ќе ја одбележи својата 75-годишнина

На 7 април 2023 година ̶ Светскиот ден на здравјето ̶ Светската здравствена организација ќе ја одбележи својата 75-годишнина. Во 1948 година, земјите од светот се собраа и ја основаа СЗО за да го промовираат...

ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ПАТОЛОШКОТО ЛАЖЕЊЕ КАКО КОМПУЛСИВНА СОСТОЈБА

Патолошкото лажење е симптом на различни растројства на личноста, вклучувајќи асоцијални, нарцисоидни и хистрионски нарушувања на личноста. Други состојби, како што е граничното растројство на личноста, исто така може да доведат до чести лаги,...

24 МАРТ-СВЕТСКИ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗАТА

ТБ е предизвикана од бактерии (Mycobacterium tuberculosis) и најчесто ги погодува белите дробови. ТБ се шири низ воздухот кога луѓето со белодробна туберкулоза кашлаат, киваат или плукаат. Човек треба да вдиши само неколку бактерии...

НАЈНОВИ ВЕСТИ