Калинката како најголем сојузник на имунитетот

Единствено калинката содржи т.н. пуникалагини - силни антиоксидативни состојки, кои не само што го намалуваат холестеролот, туку го намалуваат и високиот крвен притисок.

Есента е вистинското време да уживате во слатките, рубинени семчиња на калинката и да си спечалите здравје кое ќе ве служи во престојната грип сезона. Освен неповторлив вкус и свежина, со јадењето калиники добивате и силен сојузник на имунитетот.

Единствено калинката содржи т.н. пуникалагини – силни антиоксидативни состојки, кои не само што го намалуваат холестеролот, туку го намалуваат и високиот крвен притисок. Исто така, овие пуникалагини се покажале ефективни во намалување на ризикот од зачепување на крвните садови, што можеби ја прави чашата сок од калинка супериорна над чашата вино.

Калинката се наоѓа на листата на храна со највисок антиоксидативен капацитет(OPAC)

Изобилува со витамин Ц, неопходен за синтеза на колагенот. Од другите витамини калинката е богата со витамин К, витален за коските и коагулацијата на крвта, како и фолна киселина, витална за правилен развој на плодот.

Инаку калинката не само што се јаде како свежо овошје, туку одлично оди и со солени јадења и месо или во салата, а претставува одличен партнер за храна која изобилува со железо заради високата содржина на витамин Ц, па ќе ви направи услуга така што ќе апсорбирате најголем дел од железото во оброкот.