КАЛОРИСКИ ДЕФИЦИТ: Што е, како да го постигнете и дали е опасен при слабеење?

Калорискиот дефицит е наједноставниот начин за слабеење, кој може да се постигне на неколку начини. Важно е да не се прави голем калориски дефицит, бидејќи тоа може да доведе до големи проблеми. Покрај калорискиот дефицит при слабеење, голема улога игра и вежбањето кое се препорачува три пати неделно.

Калорискиот дефицит е најдобриот начин како најлесно може да ги намалите вишокот килограми. Потребно е само да потрошите повеќе калории отколку што ќе внесете во организмот, односно да се внесат помалку калории од оние што ќе се потрошат.

За тој да се постигне, потребно е да се направат некои животни промени, односно да се внимава на исхраната и да се почне со вежбање за да се изгуби вишокот калории.

КАКО ДА ПОСТИГНЕТЕ КАЛОРИСКИ ДЕФИЦИТ?

Калоријата е всушност единица која се користи за изразување на енергијата што се внесува во телото преку храната и пијалаците. Постојат неколку начини да постигнете калориски дефицит и да изгубите тежина:

  1. Намалете го бројот на внесени калории

Најлесен и најдобар начин да постигнете калориски дефицит е секој ден да го намалите бројот на внесени калории за 500. На овој начин постепено здраво ќе слабеете. Притоа, треба да се земе предвид дека кај жените, нормалната, или минималната количина на внесени калории е од 1.200 до 1.500 калории дневно, додека кај мажите оваа бројка е помеѓу 1.500 и 1.800.

Важно е и што точно се внесува во телото. Можете да го намалите бројот на калории и само со намалување на внесот на некои намирници како слатки, газирани пијалаци, алкохол и слично. Калорискиот дефицит не значи целосно откажување од намирници, туку едноставно нивно вклучување во дневниот внес. Постот, односно осумчасовната диета, во која јадете осум часа, а не јадете 16 часа, исто така може да помогне во намалувањето на бројот на калории. Ако ова ви изгледа премногу, постои и пост во кој јадете 16 часа, а не јадете осум часа.

  1. Бројте ги калориите на секоја намирница

Броењето калории на некои ќе им помогне да постигнат калориски дефицит, што бара малку повеќе труд на почетокот, но подоцна е многу полесно да се избројат калориите на одредени намирници. Овде, важно е да ја измерите количината што имате намера да ја јадете и да пресметате колку калории има и како се вклопува во вашиот дневен распоред користејќи мобилна апликација.

  1. Вежбање

Уште еден начин да се постигне калориски дефицит е вежбањето, со кое  исто така се губат калории. Секогаш е најдобро да изберете активност која е забавна и која најмногу ви одговара бидејќи само така ќе истраете и континуирано ќе вежбате.

Понекогаш е пожелно да се вклучи и тренинг со тегови со цел да се изградат мускули и да се зајакне телото. Без разлика на бројот на калории, вежбањето, како и пешачењето, имаат многу придобивки за организмот, а треба да вежбате најмалку три пати неделно. Покрај вежбањето, неопходно е да се води сметка за одмор и доволно часови сон.

МОЖЕ ЛИ КАЛОРИСКИОТ ДЕФИЦИТ ДА БИДЕ ОПАСЕН?

Прекумерниот калориски дефицит може значително да влијае на здравјето, особено ако исхраната не се состои од доволно витамини и минерали. Кога има премал внес на енергија, имунитетот ќе се наруши, може да има чести промени во расположението, нервоза, глад, проблеми со спиењето, запек, проблеми со концентрацијата и се зголемува ризикот од појава на камења во жолчката.

Кај жените кои предолго се во калориски дефицит или внесуваат премалку калории во организмот, може да дојде до губење на менструацијата и нарушување на работата на хормоните. Исто така, лицата кои имаат одредени здравствени состојби како што е дијабетесот треба да се консултираат со лекар пред да практикуваат калориски дефицит.