Калцификации на дојка-ран знак за развој на абнормални клетки во ткивото на градите?!

Калцификациите на дојката се наслаги на калциум кои се развиваат во ткивото на дојката. Тие се чести и често се појавуваат на рутински мамограф. Иако тие обично се бенигни (неканцерозни), калцификациите на дојката може да бидат знак дека сте изложени на ризик за развој на рак на дојка. Рутинските мамографи можат да откријат преканцерозни промени за да може лекувањето да започне рано.

Калцификациите на дојката се наслаги на калциум кои се развиваат во ткивото на дојката. Тие се чести и често се појавуваат на рутински мамограф. Иако тие обично се бенигни (неканцерозни), калцификациите на дојката може да бидат знак дека сте изложени на ризик за развој на рак на дојка. Рутинските мамографи можат да откријат преканцерозни промени за да може лекувањето да започне рано.

Кои се калцификациите на дојката?
Калцификациите на дојката се наслаги на калциум кои најчесто се развиваат во ткивото на дојката. Тие се безболни и премногу мали за да ги почувствувате со прстите, па веројатно нема да знаете дека ги имате освен ако не се појават на мамограм. Мамографијата е рендгенска снимка со мала доза која открива атипични израстоци во ткивото на дојката.

Додека калцификациите се обично безопасни, тие можат да бидат ран знак за развој на абнормални клетки во ткивото на градите. Големината, обликот и дистрибуцијата на калцификациите може да дадат индиции за тоа дали тие се маркер за бенигна (неканцерозна) состојба или дали се потребни повеќе тестови за да се исклучи малигнитет (рак).

Кои се различните видови на калцификации на дојката?
Постојат два вида на калцификации на дојката. Тие се појавуваат поинаку на мамограм.

Макрокалцификациите се појавуваат како големи бели дамки случајно расфрлани низ вашите гради. Тие се најчестиот тип на калцификација пронајден во ткивото на дојката. Макрокалцификациите се типично бенигни и обично не бараат последователни слики.
Микрокалцификациите се појавуваат како мали бели дамки. Точките може да бидат случајно расфрлани или може да се појават во групи или како дамки во линија. Микрокалцификациите обично се бенигни, но тие се со поголема веројатност да означуваат рак отколку макрокалцификации. Ако вашиот провајдер го види ова на вашиот мамограм, тој може да нареди повеќе тестови за да провери дали има преканцерозни клетки или рак.

Колку се чести калцификациите на дојката?
Калцификациите на дојките се многу чести, особено ако имате над 50 години. Околу половина од луѓето на кои им е доделена жена при раѓање добиваат бенигни калцификации на градите.

Симптоми и причини
Кои се симптомите на калцификација на дојката?
Калцификациите на дојката често не предизвикуваат симптоми и тие се премногу мали за да се почувствуваат за време на прегледот на градите. Наместо тоа, веројатно ќе дознаете дека ги имате за време на рутински мамограф.

Што предизвикува калцификации на градите?
Истражувачите не знаат што предизвикува калцификации, но постојат неколку можни објаснувања. Депозитите на калциум се формираат како одговор на различни процеси кои влијаат на ткивото на градите. Бенигните калцификации на дојката се поврзани со:

Повреда на дојката.
Цисти на дојка.
Инфекции на дојка.
Стареење на артериите во вашите гради.
Бенигни грутки на дојката (фиброаденом).
Ектазија на млечниот канал.
Претходна операција на градите.
Претходен третман за рак на дојка.
Канцерогените калцификации на дојката често се поврзани со дуктален карцином in situ (DCIS). DCIS е неинвазивна форма на рак на дојка што се формира во вашите млечни канали. Неинвазивен значи дека ракот не се проширил надвор од вашите млечни канали.

Што не предизвикува калцификации на градите?
Името може да биде збунувачки, но не можете да добиете калцификации на градите ако имате премногу калциум во вашата исхрана или земајќи премногу додатоци на калциум.

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицираат калцификациите на дојката?
Повеќето калцификати на дојката се бенигни и не бараат посебно следење. Сепак, постои преклопување помеѓу вообичаено бенигните калцификации и калцификациите што може да биде индикација за нешто ненормално. Со други зборови, тие често може да изгледаат исто на вашиот мамограф. На пример, ако мамограмот покаже тесен кластер на калцификати или ситни бели дамки во линија, радиологот (специјалистот кој ја анализира рендгенската снимка) може да препорача дополнително тестирање за да се исклучи ракот.

Тестовите за следење може да вклучуваат:

Дијагностички мамограм: Ова е подетален мамограф отколку оној што се прави за рутински скрининг. Слики од погодениот дел од вашите гради може да се направат од многу агли за да му се даде на радиологот одблизу. Ова е обично првиот тест што го нарачува давателот за да дознае повеќе за калцификациите на дојката. Зголемените погледи на калцификациите се важен дел од работата и му даваат на радиологот подобар преглед на нивната форма и распоред.
Биопсија: Во многу случаи, потребна е биопсија за да се утврди основната причина за наслаги на калциум. Постапката за биопсија е минимално инвазивна и вклучува користење на слики за отстранување на мала количина на ткиво на дојка, така што патологот може да го провери за знаци на болест. За време на тестот, вашиот лекар ќе користи слики од мамограм за да ја води биопсијата, што се нарекува стереотактичка биопсија на дојката. Ситни делови од ткивото на дојката во пределот на калцификациите се отстранети со цел да се процени областа (биопсија со јадро игла).

Дали мамограмот може да биде неточен во идентификувањето на калцификациите на дојката?
Понекогаш неканцерозните грутки или цисти може да се поврзат со калцификации на мамограм. Исто така може и пудрите, кремите или дезодорансите кои се нанесуваат на кожата во близина на вашите гради. Ова е причината зошто не треба да носите дезодоранси на мамограф. Ако заборавите, не заборавајте да го избришете пред да започне тестот.

 Менаџмент и третман
Како се третираат калцификациите на дојката?
Повеќето причини за калцификација на дојката се бенигни (не канцерогени) и не бараат третман. Радиологот кој ги прегледува вашите рендгенски снимки за идни мамографи може да ги спореди новите слики со претходните и да види дали калцификациите се промениле.

Ако еден или повеќе последователни тестови покажуваат дека калцификациите се абнормални или може да бидат знаци на рак, можеби ќе треба да посетите лекар специјализиран за болести на дојката. Најчесто, ова е хирург на дојка. Опциите за третман може да вклучуваат:

Следење на ткивото за какви било загрижувачки промени.
Отстранување на ткивото на дојката или целата дојка.
Хемотерапија и/или зрачење.
Целна терапија со лекови.
Разговарајте за вашите резултати и опции за третман со вашиот давател на здравствена заштита.

Дали треба да се отстранат калцификациите на дојката?
Не обично. Депозитите на калциум се формираат кога клетките се делат и растат. Тие се безопасни сами по себе. Единственото време што треба да се грижите е ако калцификациите се резултат на ненормално растење и делење на клетките, како кај преканцерозните клетки или ракот. Дури и тогаш, клетките на ракот – не калцификациите – ќе треба да се отстранат.

Превенција
Како можам да спречам калцификации на градите?
Не можете да ги спречите калцификациите на дојката, но раното откривање преку мамограм е важно за идентификување на секој можен карцином што би можел да се развие.

Дали калцификациите на дојката можат да се претворат во рак?
Микрокалцификациите понекогаш – не секогаш – се знак за рак на вашите гради. Но, обично, калцификациите се знак за бенигна состојба.

Добрата вест е дека штом мамографот ќе открие калцификации, тие стануваат дел од вашето медицинско досие. Радиологот кој ги прегледува идните рендгенски снимки може да забележи какви било разлики што може да укажуваат на преканцерозни промени за да можете да добиете дополнително тестирање и третман по потреба. Раното откривање може да спречи рак на дојка.

Колкав процент од калцификациите на дојката се канцерогени?
Според една студија, сомнителните калцификации кои бараат последователно тестирање излегуваат дека се рак околу 12% до 40% од времето. Други истражувања сугерираат дека многу од овие случаи се веројатно лажно позитивни, каде што евентуалната или сомнителна дијагноза на рак се покажува како бенигна. Истражувањата се во тек за да се подобрат технологиите за откривање на рак за да не се случи погрешна дијагноза.

Рутинските мамографи се неопходни за рано откривање на ракот. Микрокалцификациите се присутни кај приближно половина од случаите на рак на дојка без забележлива грутка. Мамографскиот скрининг кој открива микрокалцификации помага во дијагностицирање на 85% до 95% од DCIS или раните клетки на ракот кои се содржани во млечните канали.

Живеење со
Дали треба да се грижам за калцификациите во моите гради?
Калцификациите обично се бенигни и не се причина за загриженост. Во ретки случаи кога тие можат да бидат маркер за рак, вашиот давател на услуги може да интервенира по потреба за да ве приближи до дијагнозата и третманот во раната фаза што ви треба.

Што треба да направам ако се пронајдат калцификации на дојката при иден мамограф?
Продолжете да правите рутински мамографи и разговарајте со вашиот лекар за каква било загриженост во врска со калцификациите на дојката. Општо земено, ако имате просечен ризик од рак на дојка, треба да започнете рутински скрининг за рак на дојка на секои една или две години, почнувајќи од 40-годишна возраст.

Ако вашите калцификати се потенцијално поврзани со рак, можеби ќе ви требаат дополнителни процедури за снимање или почести мамографи. Следете ги упатствата на вашиот давател на услуги за најсоодветното следење на мамограм за вас.

Кои прашања треба да му ги поставам на мојот лекар?
Кои се потенцијалните причини за моите калцификати?
Дали треба да бидам загрижен дека калцификациите може да бидат знаци на рак?
Какво последователно тестирање (ако има) би ми препорачале?
Дали калцификациите на дојката ќе влијаат на тоа колку често треба да правам мамограф?
Како ќе се чуваат записите за моите калцификати за да може идните рендгенски снимки да се споредуваат со претходните?

Дури и малата шанса дека калцификациите може да бидат маркер за рак може да предизвика некои луѓе да го претпостават најлошото. Но, обидете се да не избрзувате со заклучоци ако вашиот давател на услуги најде калцификации на мамограм. Многу бенигни состојби можат да остават зад себе депозити на калциум во ткивото на градите. Овие траги веројатно не се знак на малигнитет. Ако се открие дека ракот е причината, разговарајте за вашата прогноза со вашиот провајдер. Може да има достапни третмани кои можат да го спречат вашиот карцином да напредува или кои можат целосно да го излечат.