Карактерот ја одредува и фит линијата

Истражување за влијанието на животните навики врз здравјето, во кое учествувале 9,000 испитаници, покажало дека карактерот на личноста влијае на телесната тежина.

Лицата кои се склони кон негативни емоции, како што се анксиозност, тага или осаменост, но и оние на кои им недостасува самодисциплина , организација и концентрација, се изложени на зголемен рик од дебелеење.

Исто така, голема е веројатноста лицата кои брзо избувнуваат во кризни ситуации да посегнат по храна.

Ова истражување покажало дека лицата кои карактерно се предодредени за гојазност, речиси секогаш и даваат предност на брзата храна и нездравите намирници и уживаат во солени и масни оброци и слатки работи.