Катаракта-или народски перде на очите-дијагноза, третман, операција

Катаракта или сива катаракта е заматена област во леќата на окото што доведува до намалување на квалитетот на видот. Природната леќа на окото е проѕирниот дел од окото кој помага да се фокусира светлината на внатрешниот ѕид на окото, мрежницата. Како што старееме, метаболизмот се забавува и постепено доаѓа до задебелување на протеините во очната леќа, што се манифестира како заматување на очната леќа. Со стареењето и зголеменото заматување на очната леќа се зголемува и нејзината цврстина, односно се вели дека созрева катарактата.

Катаракта или сива катаракта е заматена област во леќата на окото што доведува до намалување на квалитетот на видот. Природната леќа на окото е проѕирниот дел од окото кој помага да се фокусира светлината на внатрешниот ѕид на окото, мрежницата. Како што старееме, метаболизмот се забавува и постепено доаѓа до задебелување на протеините во очната леќа, што се манифестира како заматување на очната леќа. Со стареењето и зголеменото заматување на очната леќа се зголемува и нејзината цврстина, односно се вели дека созрева катарактата.

Според тоа, катарактата е очна состојба која најчесто е последица на стареењето и се развива постепено, бавно и безболно и може да се појави на едното или двете очи. Катаракта доведува до губење на транспарентноста или заматување на леќата на окото, леќата станува заматена и влијае на видот. Како што се замаглува објективот, гледаме се помалку и помалку. Во одреден момент, веќе не се формира јасна слика, слична на гледање низ валкан, замаглен или прекриен прозорец со мраз. Развојот на болеста предизвикува губење на видот и, ако не се лекува, може да предизвика слепило.

Операцијата на катаракта е единствениот метод за отстранување на заматеноста на природната леќа.

 

Латинскиот збор „катаракта“ или грчкиот „καταρράκτης“ значи водопад. Поради брзината на падот, водата кај водопадот станува непроѕирна, па терминот веројатно почнал да се користи како метафора за да се опише појавата на напредна катаракта во очите.

Кои се причините и како настанува катаракта?
Најчеста причина за катаракта е тоа што како што стареете, леќите на вашите очи постепено стануваат помалку транспарентни, што е природна последица на стареењето.
Катарактата е дел од нормалното стареење на телото и е најчеста кај популацијата над 50-годишна возраст како резултат на дегенеративни промени во леќата на окото.
Во Македонија годишно 10.000 луѓе добиваат катаракта. Причината за катаракта сè уште не е позната. Се верува дека одредени фактори и животните навики може да го забрзаат развојот на катаракта.
Развојот на болеста е под влијание на неколку фактори, од кои најчест е наследниот. Ако катаракта се појавила кај двајцата родители, големи се шансите таа да се развие и кај вас. Катарактата кај децата може да се појави и како вродена катаракта, но многу поретко. Жените се нешто поподложни на катаракта, што е под влијание на хормоналните промени за време на менопаузата. Фактори кои исто така можат да придонесат за формирање и развој на катаракта се пушењето, прекумерната употреба на алкохол, дијабетесот, повредите на очите и продолжената употреба на кортикостероиди. Изложеноста на ултравиолетова (УВ) светлина исто така може да го зголеми ризикот од катаракта.

За здравјето на вашите очи, мора редовно да го посетувате вашиот очен лекар. Ова му дава можност на вашиот офталмолог да внимава на знаци на глауком, макуларна дегенерација, катаракта и други очни состојби.

Развивањето на катаракта може да биде поврзано со возраста, генетиката и начинот на живот. Дури и ако ги преземете сите превентивни чекори, можеби нема да можете да го спречите развојот на катаракта. Разговарајте со вашиот очен лекар за да дознаете повеќе за опциите за третман доколку е потребно.

Катарактата обично напредува бавно и незабележливо. Во некои ретки случаи, катаракта се развива брзо. Понекогаш прогресијата на катаракта може да се манифестира само со намалување на квалитетот на видот на далечина, а се јавува како резултат на „задебелување“ на леќата. Во оваа фаза, проблемот може привремено да се реши со зголемување на диоптријата на очилата или со примена на посилно осветлување. Но, со развојот на болеста, очната леќа почнува да добива жолта или бела боја, видот се повеќе слабее и станува очигледно дека очилата со посилна диоптрија, посилна светлина нема да го решат проблемот.

Сите постари луѓе имаат катаракта, но заматувањето на очната леќа може или не може да влијае на квалитетот на видот. Оние со значително намалување на квалитетот на видот се кандидати за операција на катаракта.


Катарактата може да влијае на вашиот секојдневен живот така што ќе го попречи вашиот вид. Нема да исчезне ако не добиете третман. Постојат речиси безризични опции за операција на катаракта кои можат да го вратат нормалниот вид. Стапката на успех е над 90%. Животот со катаракта не само што може да ве спречи да ги извршувате секојдневните задачи, туку и го зголемува ризикот од развој на други проблеми со очите. Затоа е најдобро вашата катаракта да ја третира искусен офталмолог. Бидете внимателни за симптомите на која било основна очна состојба за да спречите влошување.

Диетата која вклучува овошје и зеленчук богати со антиоксиданси, минерали и витамини може да помогне во спречување на некои видови на катаракта.

Носете очила за сонце, бидејќи заштитата на очите од УВ зраците може да помогне да се одржат поздрави во целина, а некои студии покажуваат врска помеѓу изложувањето на сончева светлина и ризикот од катаракта.
Пушењето може да има многу негативни здравствени ефекти, вклучително и зголемување на ризикот од развој на катаракта. Затоа голем дел од превенцијата на катаракта вклучува откажување од пушење.
Во зависност од вашето здравје, пиењето алкохол може да биде во ред. Сепак, премногу пиво, вино или алкохолни пијалаци може да бидат лоши за вашите очи.
Некои лекови, како што се оралните стероиди, се поврзани со зголемен ризик од катаракта. Ако мора да земате препишани лекови, задолжително земете ги како што е наведено од вашиот лекар. Разговарајте со вашиот очен лекар за да дознаете повеќе за потенцијалните несакани ефекти.
Најдобар начин да се грижите за здравјето на очите се редовните очни прегледи. Редовните посети на вашиот офталмолог обезбедуваат навреме да се откријат сите визуелни нарушувања и други состојби на очите, што е често од клучно значење за очните болести.


Кои се симптомите на катаракта?
Ако забележите заматување на видот на која било далечина, дека гледате полошо при услови на слаба осветленост, особено кога возите ноќе, силен отсјај ноќе, на пример од возилата што доаѓаат од спротивната страна, дека ви е потешко да ги препознаете боите и дека тие се побледи и измиени, ако ве мачи светлината на сончевата светлина (појава на отсјај при сончево време) или се појавуваат двојни слики, ако ви треба долго време да се приспособите на промените во амбиенталното осветлување, веројатно е дека вашата дијагноза е катаракта. Ве советуваме што поскоро да закажете офталмолошки преглед. Офталмолог ќе провери дали имате катаракта и дали во тој момент е потребна операција на катаракта.

Првите фази на формирање на катаракта често не се забележуваат. Сепак, видот полека се влошува, а сликите почнуваат да стануваат матни. Луѓето обично го забележуваат прво во самрак, бидејќи рефлексиите, ореолите и заматувањето се најзабележливи. Пациентите често го опишуваат својот вид како гледање низ магла, а исто така имаат тенденција да пријават дека им треба повеќе светлина за читање.
Прогресијата на катаракта понекогаш е толку бавна што едвај се забележува. Понекогаш започнува на работ на леќата и нејзиниот почеток е потешко да се забележи. Во секој случај, симптомите со текот на времето се интензивираат и стануваат поочигледни.
Како што катарактата продолжува да се развива, вашата чувствителност на контраст почнува да се влошува, што го отежнува читањето на текст што не е црно на бело.
Во подоцнежните фази, визуелната острина постепено се намалува и не може правилно да се коригира со очила. Покрај тоа, пациентите стануваат уште повеќе кратковидни поради компресија на леќата.
Понекогаш се случува блиските предмети да се видат дури и без очила за читање, но овој ефект е само привремен.
Катарактата го отежнува гледањето телевизија, возењето ноќе, читањето во лоши услови итн.


Ако катарактата е доволно напредната, на крајот може да се види низ зеницата на окото како сива, заматена супстанца. Во таа фаза, лицето е блиску до слепило.
Луѓето на возраст над 65 години треба да прават очен преглед најмалку еднаш годишно, каде што офталмологот внимателно ќе ги прегледа вашите очи за формирање на катаракта.

Ако не се лекува, катарактата може да стане целосно матна, блокирајќи ја светлината и на крајот да доведе до слепило.

Видови на катаракта

Вообичаената поделба на катаракта е според причината за нивното појавување и тие се поделени на:

Сенилна катаракта (катаракта сенилис) или сенилна катаракта е најчеста форма на катаракта. Заматувањето на очната леќа е предизвикано од процесот на стареење на организмот.
Вродена катаракта (cataracta congenita) или вродена катаракта. Бебињата понекогаш се раѓаат со него или се развива во раното детство. Во зависност од степенот на заматување на очната леќа, овој тип на катаракта понекогаш не го попречува развојот на видот, а потоа не е неопходно да се оперираат. Ако вродената катаракта влијае на развојот на видот, операцијата на катаракта е неопходна што е можно поскоро за да се спречи амблиопија.
Секундарната катаракта (cataracta secundaria) се јавува како резултат на некои други болести. Дијабетесот обично е причина, но овој тип на катаракта може да се појави и како резултат на долготрајна употреба на одредени лекови.
Јатрогена катаракта (cataracta iatrogenes) предизвикана од претходни операции на други делови од окото, зрачење, лекови.
Трауматска катаракта (cataracta traumatica) се јавува како резултат на повреда на окото. Може да се појави веднаш по повредата или години подоцна.
Комплицирана катаракта (cataracta complicata) настаната по други тешки болести на очите или некои други болести на телото.
Катарактата може да се класифицира и врз основа на тоа каде и како се развива во окото:

Нуклеарната склеротична катаракта се формира со стврднување и пожолтување длабоко во јадрото на очната леќа, од каде го добила името. Во раните фази на оваа состојба, леќата станува заматена и жолта пред на крајот да се стврдне (склероза е медицински термин за стврднување). најчесто се поврзува со старост.Ова е најчестиот облик на катаракта. Обично напредува бавно. Сепак, раното откривање е сè уште важно.
Кортикална катаракта е состојба во која ќе се развијат облачни бели области на надворешните рабови на леќата ек, задолжително земете го според упатствата на лекарот. Разговарајте со вашиот очен лекар за да дознаете повеќе за потенцијалните несакани ефекти.
Најдобар начин да се грижите за здравјето на очите се редовните очни прегледи. Редовните посети на вашиот офталмолог обезбедуваат навреме да се откријат сите визуелни нарушувања и други состојби на очите, што е често од клучно значење за очните болести.

Третман на катаракта
Заматувањето на очната леќа не може да се намали или исчисти. Сепак, апсолутно е можно да се отстрани заматената леќа и да се замени со вештачка интраокуларна леќа (IOL). Ова е многу брза, безболна операција, која веднаш ги елиминира симптомите што ги имате поради катаракта. Постојат многу различни видови на интраокуларни леќи достапни денес, а изборот на вистинската интраокуларна леќа за вас е клучен. Доколку се дијагностицира катаракта, внимателно го проценуваме вистинското време за операцијата на катаракта, како и десната вештачка леќа IOL и видот на операцијата. Многу мерења на вашето око се направени за да се пресмета „рефрактивната моќ“ и карактеристиките на интраокуларната леќа што му е потребна на вашето око.

Единствено долгорочно решение за катаракта е операција на катаракта (хируршки третман на катаракта), која најчесто се избира кога слабиот вид станува пречка за секојдневните активности.
Операцијата на катаракта е една од најчестите операции во светот. Многу е безбеден и ефикасен. Освен што значително го подобрува видот, може да ја елиминира и зависноста од очила или контактни леќи.

Имајте на ум дека катарактата можеби не е единствениот фактор во окото што ја намалува визуелната острина. Затоа, операцијата може да му даде на лицето подобар вид, но сепак не целосна визуелна острина.