Кетогена диета (кето диета) за епилепсија

Епилепсијата е предизвик за живеење за децата и родителите. Околу две третини од пациентите со епилепсија можат да постигнат справување со нападите со употреба на вистинските лекови. Кога епилепсијата е отпорна на лекови, треба да се земат предвид други опции како операција на епилепсија и кетогена диета. Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за тестирање на кето диета ако вашето дете има епилепсија.

Кетогената диета е начин на лекување на пациенти со неуправувана епилепсија. Диетата – богата со масти и ниска јаглехидрати – функционира со менување на начинот на кој мозокот добива енергија за да функционира. Иако не е добро разбрана, оваа диета успешно ги намали нападите кај многу пациенти.

Што е кетогената диета?
Кетогената диета, или кето диетата, е медицинска или терапевтска диета – диета дизајнирана да помогне во управувањето или лекувањето на медицинска состојба. Кето диетата се предлага за деца со епилепсија која продолжува и покрај лековите.

Кето диетата е богата со масти, адекватна со протеини и многу малку јаглехидрати (јаглехидрати). Типична кето диета се состои од 70% до 80% масти, 20% протеини и 5% до 10% јаглени хидрати.

Кои медицински состојби можат да имаат корист од кето диетата?
Лекарите обично препорачуваат кето диета за лекување на епилепсија кај деца од сите возрасти, вклучително и доенчиња. Кетогените диети обично не ги претпочитаат возрасните, бидејќи ограничениот избор на храна ја прави диетата тешка за одржување на долг рок.

Кето диетата се користи и во други невролошки состојби (поврзани со мозокот), вклучително и Алцхајмерова болест и нарушување на спектарот на аутизам.

Луѓето со дијабетес или дебелина од класа III, исто така, може да имаат корист од кето диетата. Кето диетата може да биде полесна за набљудување од другите препораки за диети за дијабетес и може да ги преквалификува телата на луѓето со дебелина да почнат да согоруваат маснотии.

Што се случува во вашето тело кога следите кето диета?
Кетогената диета го ресетира начинот на кој вашето тело ја користи храната. Обично, јаглехидратите во вашата исхрана (како шеќери и скроб) обезбедуваат најголем дел од енергијата. Кето диетата ја намалува количината на јаглехидрати што ја јадете и наместо тоа го учи вашето тело да согорува масти за енергија.

Детали за постапката
Што се случува кога вашето дете ќе започне кетогена диета?
Започнувањето на кето диета не е процес во еден чекор. Вашето дете најверојатно ќе биде примено во болница за следење кога ќе започне диетата. Тимот за кетогена диета во болницата може да вклучува невролог, регистриран диететичар и регистрирана медицинска сестра.

Кетогениот тим на вашето дете ќе:

Прво, дајте му на вашето дете мали количини вода или течности без шеќер.
Во рок од 24 часа, започнете ја новата диета на вашето дете. За доенчиња, може да се користат претходно измешани кетогени формули подготвени за употреба.
Шеќерот во крвта ќе се следи внимателно во почетните 48 часа од почетокот на диетата и може да се појави хипогликемија за време на започнувањето на кето диетата.
Постојано проценувајте ги потребите за додатоци како калциум или витамини.

Како кетогената диета ја помага епилепсијата?
Кетогената диета се користи за намалување на нападите од 1920-тите. Механизмот со кој се регулираат нападите е слабо разбран. И компонентата со низок шеќер и високата масна компонента уникатно ја менуваат „возбудливоста“ на мозокот, а со тоа ја намалуваат тенденцијата за генерирање напади.

Придобивки
Кои се ризиците од кетогената диета?
И покрај успехот во лекувањето на нападите, кето диетата не е без ризик. Несаканите ефекти кои се јавуваат со долготрајна диета вклучуваат:

Ниска густина на коските и фрактури на коските.
Запек.
Висок холестерол.
Камења во бубрезите.
Побавен раст од типичниот.
Бавноста (замор).

Како лекарот ќе знае кога да ја користи кето диетата?
Давателот на здравствена заштита на вашето дете може да предложи кетогена диета ако другите третмани за епилепсија не престанале или ги намалиле нападите. Додека е на кето диета, вашето дете ќе го посетува лекарот секој месец до три месеци за тестови на крв и урина.

Овие тестови на крв и урина проверуваат дали има нутритивни или други проблеми.

Колку е ефикасна кето диетата за справување со напади?
Кето диетата со текот на времето се покажа како ефикасна за да помогне во епилепсијата. Околу 40% до 50% од децата кои започнуваат со кето диета имаат 50% помалку напади. И околу 10% до 20% од децата постигнуваат повеќе од 90% намалување на нападите.

Може ли сама да ја правам кето диетата?
Кето диетата треба внимателно да се следи од здравствените работници, па затоа не треба да ја пробувате диетата сами. Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита пред да започнете со кето диета.

Кога да се јавите на лекар
Кога треба да се јавам на мојот лекар?
Треба да се јавите кај давателот на здравствена заштита на вашето дете ако:

Нападите се влошуваат или продолжуваат дури и со диетата.
Вашето дете има алергиска реакција на која било храна во исхраната.

Дополнителни детали
Колку долго можам да продолжам со кето диетата за справување со епилепсија?
Вашиот давател на здравствена заштита може да ја прекине кето диетата на вашето дете по неколку години ако епилепсијата е добро управувана. Прашајте го вашиот давател на здравствена заштита дали да продолжите со кетогената диета од медицински причини.

Епилепсијата е предизвик за живеење за децата и родителите. Околу две третини од пациентите со епилепсија можат да постигнат справување со нападите со употреба на вистинските лекови. Кога епилепсијата е отпорна на лекови, треба да се земат предвид други опции како операција на епилепсија и кетогена диета. Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за тестирање на кето диета ако вашето дете има епилепсија.