Кога можете да добиете Бејкерова циста во коленото?

Бејкерова циста се јавува повеќе кај жените отколку кај мажите, веројатно затоа што жените имаат поголема веројатност да развијат ревматоиден артритис и остеоартритис. Најчесто се јавува по 40-тата година од животот. Бејкеровата циста е збирка на синовијална течност која излегла од зглобот на коленото или бурсата и формирала нова синовијална течност во кеса во просторот зад коленото. Некои пациенти можеби немаат болка, ниту пак забележуваат дека цистата е формирана.

Бејкеровата циста, позната и како циста на долниот дел на ногата, е оток во пределот на потколеницата, поточно на местото зад коленото, што предизвикува вкочанетост и болка во коленото. Болката обично се влошува ако пациентот целосно ја свитка ногата на коленото. Името го доби по британскиот хирург кој прв го опиша, Др.Вилијам Морант Бејкер. Во повеќето случаи, луѓето со Бејкерова циста имаат веќе постоечки проблеми со коленото, како што се артритис или проблеми со ‘рскавицата, кои предизвикуваат прекумерно производство на течност во коленото, што може да доведе до Бејкерова циста.

Бејкеровата циста
се јавува повеќе кај жените отколку кај мажите, веројатно затоа што жените имаат поголема веројатност да развијат ревматоиден артритис и остеоартритис. Најчесто се јавува по 40-тата година од животот. Бејкеровата циста е збирка на синовијална течност која излегла од зглобот на коленото или бурсата и формирала нова синовијална течност во кеса во просторот зад коленото. Некои пациенти можеби немаат болка, ниту пак забележуваат дека цистата е формирана.

Знаци и симптоми се:
– Оток или грутка зад коленото (главен знак) – поочигледно е кога човек стои и го споредува едното колено со другото. На допир, едно лице чувствува грутка исполнета со течност.
-Болка во коленото
– Болка во потколеницата
– Акумулација на течност околу коленото
– Коленото може да стане вкочането
– Нестабилно колено

Кога да се оди на лекар?
Секој што чувствува болка и оток во пределот зад коленото треба да оди на лекар. Отокот зад коленото исто така може да биде знак за посериозни состојби, како што се аневризми или тумори и се препорачува лицето што е можно поскоро да оди на лекар за да се дијагностицира вистинската состојба.

Кои се причините за Бејкеровата циста?
Нашите колена се направени од коски, тетиви и ‘рскавица. На тетивите и на ‘рскавицата им е потребно подмачкување, што е улогата на синовијалната течност во зглобот – им помага на колената да се движат непречено и го намалува триењето. Во секое колено има различни кеси, наречени бурси, низ кои циркулира синовијалната течност. Ако коленото произведува големи количини на синовијална течност, таа може да се акумулира во просторот зад него.

Нашите колена се направени од коски, тетиви и 'рскавица. На тетивите и на 'рскавицата им е потребно подмачкување, што е улогата на синовијалната течност во зглобот - им помага на колената да се движат непречено и го намалува триењето.

 

Оваа акумулација може да биде предизвикана од:
Воспаление на зглобот на коленото предизвикано од:

Гихт – зголемено ниво на урична киселина во крвта (хиперурикемија), што предизвикува акумулација на кристали околу зглобот. Ова предизвикува воспаление и силна болка во зглобовите.
– Хемофилија – наследна медицинска состојба во која крвта не се згрутчува правилно, што доведува до внатрешно крварење и оштетување на зглобовите.
– Лупус – автоимуна болест во која имунолошкиот систем станува хиперактивен и го напаѓа нормалното, здраво ткиво. Ова резултира со симптоми како што се воспаление, оток и оштетување на зглобовите, кожата, бубрезите, крвта, срцето и белите дробови.
-Остеоартритис – форма на артритис предизвикан од воспаление и можно губење на ‘рскавицата во зглобовите – рскавицата се истроши со текот на времето.
– Псоријаза – сува, лушпеста кожа промени.
– Реактивен артритис – хроничен (долгорочен) тип на артритис со воспаление на зглобовите, очите и уринарниот или дигестивниот систем.
Ревматоиден артритис – воспалителна форма на артритис која, доколку не се лекува, може да доведе до деформитети.
Септичен артритис – воспаление на зглобовите поради бактериска инфекција.
Повреда – повреда или траума на коленото

Како можеш да си помогнеш?
Првиот дел од самопомош е криотерапија, односно терапија со мраз, ладење на болното место, што е корисно за намалување на воспалението. Само погрижете се мразот да не е во директен контакт со кожата.
Одмор – за почеток, важно е да се прекине секоја активност, особено онаа што директно предизвикува болка.
Компресивни завои – ќе помогнат да се стабилизира зглобот како потпора за коленото. Ако отокот е особено голем и болен и не можете да си помогнете со горенаведените техники, потребен е дополнителен третман.

Физикална терапија
како што се магнети, ласери, аналгетски струи и ултразвук, е важен во првичното намалување на акутното воспаление и отстранување на симптомите предизвикани од воспаление – намалување на отокот и престанок на болката. Со намалување на воспалението, се препорачуваат вежби за зајакнување на мускулите и електростимулација. Вежбите исто така можат да помогнат во намалување на симптомите и одржување на функцијата на коленото.Ако ниту една терапија не помогнала, лекарот ќе препорача артроскопска процедура.

Артроскопија се прави ако има големо оштетување на зглобот на коленото и ако ниту една од терапијата не дала ефект.