Кога се пие кафе, кога млеко, а кога сок – еве го одговорот

Обрано млеко

Кога? За појадок.

Зошто? Ја олеснува контролата на апетитот. Овој заклучок на научниците се базира на резултатите од истражувањето во се покажало дека луѓето кои наутро пијат млеко консумираат помало количество храна за време на ручекот.

Вода

Кога?  На секој час.

Зошто? Иако сите видови течности придонесуваат за исполнување на дневниот оптимум од осум чаши, сепак водата се смета дека е најдобар избор.

Зелен чај

Кога? Напладне.

Зошто? Истражувањата покажуваат дека содржи доволно кофеин да го одржи нивото енергија, но содржи и високи дози катехин, материја што штити од срцеви заболувања и од рак.

Сок од ананас

Кога? Пред вечера.

Зошто? Ова овошје е богато со бромелин – ензим што докажано ја подобрува дигестијата. Разбирливо, најдобар избор е сок од свежо овошје, бидејќи содржи природен шеќер.