Кои маслинки се поздрави: црните или зелените?

Колку се маслинките потемни, толку нивното месо е помеко, а вкусот е поинтензивен и горчлив. Црните маслинки даваат масло со златна боја, со нешто помала горчина, но самиот плод, кога е веќе созреан, има помалку антиоксиданти

Човекот почнал да сади маслинки пред 7 000 години, а нивниот плод, денеска е составен дел од речиси секоја светска кујна. Се одгледуваат насекаде низ светот, но најпознати се маслинките од Италија, Шпанија и Грција, а ги има и во Швајцарија.

Главната разлика помеѓу зелените и црни маслинки е во стадиумот на зреење на плодот.

Многумина можеби и не знаат, но црните маслинки се всушност само – дозреани или презреани зелени маслинки. Тие се берат во ноември и декември, за разлика од зелените, кои се берат најмалку еден или два месеца порано.

Колку подолго зрее маслинката, толку повеќе нејзината боја се менува: од зелена до рубин црвена, а потоа на ред доаѓаат темните тонови на пурпурна боја, односно она што ние го нарекуваме црни маслинки.

Црните маслинки се, всушност, само – дозреани или презреани зелени маслинки

Маслинките имаат многу витамини, особено витамин Е, но и материи кои го чуваат крвотокот. Зелените маслинки имаат покомпактно и посочно месо, а по вкус се посвежи и некако послатки. Црвенкастите се набрани токму во моментот на зреење, а црните маслинки би можеле да се наречат презреани.

Колку се маслинките потемни, толку нивното месо е помеко, а вкусот е поинтензивен и горчлив. Црните маслинки даваат масло со златна боја, со нешто помала горчина, но самиот плод, кога е веќе созреан, има помалку антиоксиданти.

Маслинките, и зелени и црни, содржат бројни антиоксиданти. Некои студии потврдуваат дека имаат и својства кои го спречуваат развојот на одредени видови на тумори.

Маслинките имаат многу витамини, особено витамин Е, но и материи кои го чуваат крвотокот.