Кои навидум минливи симптоми укажуваат дека може да се работи за лупус?

Општа слабост и зголемена температура, присутни се речиси кај сите болни. Пациентите може да чувствуваат болка во стомакот со мачнина и повраќање. Освен споменатите симптоми, болест често е тешко да се дијагностицира, оти изгледа како многу други болести.

Лупусот е хронична автоимуна болест која може да погоди различни делови од телото, вклучувајќи ја кожата, зглобовите, срцето, белите дробови, бубрезите и мозокот.

Општа слабост и зголемена температура, присутни се речиси кај сите болни. Пациентите може да чувствуваат болка во стомакот со мачнина и повраќање. Освен споменатите симптоми, болест често е тешко да се дијагностицира, оти изгледа како многу други болести.

Ако имате повеќе од четири од овие следни симптоми, совет е веднаш да посетите лекар.

 

  • СИМПТОМИ СЛИЧНИ НА ГРИП 

Грозница, температура, болка во мускулите и проблеми со сонот, се класични симптоми на лупус, наведува д-р Делфине Ли, од Институтот за истражување на рак, во Санта Моника.

“Разликата помеѓу грип и лупус е тоа што симптомите на грип минуваат за 10 дена, а кај лупусот може да траат подолго.

  • ГУБИТЕ КИЛОГРАМИ

Наглото намалување на телесна тежина може да биде прв знак за лупус. Кога се работи за автоимуна болест, каае имуниот систем сам себе се напаѓа, може да се оштети штитната жлезда и да ги поремети хормоните и така да предизвика намалување на телесната тежина.

Но, и следниве симптоми:

  • ЛИМФНИ ЈАЗЛИ НА ВРАТОТ
  • ОСИП ОД СОНЦЕ
  • ПОСТОЈАН ЗАМОР
  • ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА ВО ПРАМЕНИ
  • БОЛКА ВО ГРАДИТЕ
  • ОТЕКУВАЊЕ НА НОЗЕТЕ