Кои се најдобри растителни извори на калциум

Препорачаната дневна доза на калциум за возрасните иснесува од 1 000 до 1 200 мг, а максималната доза е 2 500 мг и 2 000 мг за постарите од 50 години.

Како најдобри извори на калциумот обично се наведуваат млекото и млечните производи, но прашањето е како личностите кои не јадат млечни производи (или воопшто намирници од животинско потекло) можат преку исхраната да ги подмират потребите на организмот за калциум?

Со калциум се богати сојата и производите од соја, потоа грашокот, леќата, гравот, леблебијата, јаткастите плодови како што се бадемите лешниците, семките (сусам, лен), псевдожитарката амарант, морските алги, како и црната меласа која содржи околу 200 мг калциум во 20 грама.

Меѓу зеленчукот кој претставува солиден извор на калциум спаѓаат брокулите, спанаќот, кељот, додека меѓу овошјето тука се споменуваат свежите смокви и портокалите кои содржат од 40 до 65 мг калциум на 100 грама.

Инаку препорачаната дневна доза на калциум за возрасните иснесува од 1 000 до 1 200 мг, а максималната доза е 2 500 мг и 2 000 мг за постарите од 50 години.