Пишуваат: Доц. д-р Катарина Ставриќ, имунолог-педијатар и   Д-р сци. Александар Сајковски, педијатар 

 

Не постои поприроден и подобар начин на исхрана на бебето од доењето. Тоа е еден природен процес, а техниката на доењето лесно се учи, па затоа клуч за успешно доење е вежбањето и трпението. Доењето треба да почне веднаш по породувањето, во првиот час и тоа е единствена, најсоодветна и идеална исхрана без додатоци во првите 4-6 месеци.

Мајчиното млеко е најкомплетна храна за бебето во првите месеци од животот. Со него се обезбедува правилно растење и развој, а доењето носи и бројни погодности како за детето така и за мајката.

Мајчиното млеко е секогаш свежо, чисто, незагадено со бактерии, на вистинска температура, лесно сварливо, веднаш достапно на бебето и најевтино
Доењето и помага на мајката побргу да закрепне од породувањето. Стимулира лачење на хормони кои влијаат на брза контракција на матката

Поволности за бебето

 • Огромен број на клинички студии покажаа дека доени бебиња поретко се разболуват, а и самите болести најчесто во форма на инфекции поминуваат полесно.
 • Недоносените бебиња кои се доени имаат поголем коефициент на интелигенција.
 • Доењето обезбедува емоционална сигурност и намалување на стресот, преку тесната поврзаност мајка-дете. Доените деца помалку плачат.
 • Доењето доведува до побрз развој на мускулатурата и коските на лицето.
 • Поретки се инфекциите на респираторниот систем, дијабетот и малигните болести кај деца кои се доени.
 • Кај деца кои се доени помалку од 6 месеци за седум пати се почести алергиските заболувања.
 • Десет пати е поголема можноста за прием во болница во текот на првата година кај бебиња кои не се доени.
 • Доени деца имаат сигнификантно помал ризик да умрат од т.н. синдром на ненадејна смрт.
 • Се намалува ризикот од дефицит на витамин А.

 Поволности за мајката

 1. Доењето и помага на мајката побргу да закрепне од породувањето. Доењето стимулира лачење на хормони кои влијаат на брза контракција на матката, а пролактинот (хормон кој учествува во создавањето на мајчиното млеко) делува релаксирачки врз мајката и го стимулира развојот на мајчините инстинкти.
 2. При создавање на мајчиното млеко, мајката губи калории, со што се овозможува контролата на тежината по породувањето.
 3. Дејствува контрацептивно, со што се одложува периодот за нова бременост.
 4. Кај мајки кои дојат помал е ризикот за развој на рак на дојка, на грло на матка и остеопороза.
 5. Доењето е практично, евтино и секогаш достапно.

Огромен број на клинички студии покажаа дека доените бебиња поретко се разболуват, а и самите болести најчесто во форма на инфекции поминуваат полесно

 Предности на доењето

 1. Тоа е природен начин на исхрана на бебето.
 2. Мајчиното млеко содржи идеална рамнотежа на прехранбените елементи. Тоа е единствена комбинација на масти, шеќери, минерали, белковини, витамини и ензими кои обезбедуваат оптимален развој на мозокот и воопшто на бебето.
 3. Мајчиното млеко се менува со промената на нутритивните потреби на бебето. Првото млеко (колострум) е богато со лесно сварливи протеини, витамини и минерали и се менува во зрело млеко. Колострумот е одлична прва храна за бебето во првиот месец од животот. Тој обезбедува отпорност кон бактерии и вируси со кои тоа доаѓа во контакт, дејствува како природен лаксатив и со тоа го намалува ризикот од бебешката жолтица, а воедно и доведува до брзо отстранување на мекониумот. Содржи и фактори на растење кои го потпомагаат зреењето на цревната лигавица, со што се спречува развој на алергија и неподнесување на одреден вид на храна.
 4. Мајчиното млеко содржи антитела кои го заштитуваат бебето од инфекции, па дури и ако планирате да го дохранувате со адаптирани формули, одржувајте го доењето барем во првите 6-8 недели со што се заштитува бебето.
 5. Мајчиното млеко секогаш е свежо, чисто, незагадено со бактерии, на вистинска температура, лесно сварливо, веднаш достапно на бебето и најевтино.

(продолжува)