Кои видови зеленчук се добри за здравјето, како превенција на болести на срцето и ракот

Кои видови зеленчук се добри за здравјето, како превенција на болести на срцето и ракот.Некои видови зеленчук се особено познати по нивните здравствени придобивки, вклучително и позитивното влијание врз здравјето на срцето и нивната способност да помагаат во превенција на рак. Еве неколку зеленчуци кои се истакнуваат според истражувањата.

Некои видови зеленчук се особено познати по нивните здравствени придобивки, вклучително и позитивното влијание врз здравјето на срцето и нивната способност да помагаат во превенција на рак. Еве неколку зеленчуци кои се истакнуваат според истражувањата:

Брокула:

 • Здравје на срцето: Брокулата е богата со влакна, антиоксиданси, витамин C и витамин K, кои се важни за здравјето на срцето. Таа помага да се намалат нивото на холестерол и да се подобри функцијата на крвните садови.
 • Превенција на рак: Брокулата содржи сулфорафан, соединение кое има антиканцерогени својства и помага да се намали ризикот од развој на разни видови рак, особено рак на дебелото црево и рак на простатата.

Спанаќ:

 • Здравје на срцето: Спанаќот е богат со нитрати кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок и подобрување на здравјето на артериите. Исто така содржи магнезиум и калиум, кои се важни за кардиоваскуларното здравје.
 • Превенција на рак: Спанаќот содржи каротеноиди, како лутеин и зеаксантин, кои имаат антиоксидантни својства и можат да помогнат во намалување на ризикот од рак.

Кељ (калe):

 • Здравје на срцето: Кељот е полн со влакна, антиоксиданси, витамин C, калиум и омега-3 масни киселини, кои можат да помогнат во намалување на ризикот од срцеви заболувања.
 • Превенција на рак: Кељот содржи глукозинолати, кои се претвораат во биоактивни соединенија кои можат да помогнат во превенција на рак.

Моркови:

 • Здравје на срцето: Морковите содржат високо ниво на бета-каротен, влакна и антиоксиданси кои можат да помогнат во намалување на ризикот од срцеви заболувања.
 • Превенција на рак: Морковите содржат каротеноиди кои се поврзани со намалување на ризикот од неколку видови рак, вклучувајќи рак на белите дробови, рак на дојката и рак на дебелото црево.

Домати:

 • Здравје на срцето: Домати се богати со ликопен, антиоксиданс кој помага во намалување на холестеролот и крвниот притисок, и го подобрува здравјето на срцето.
 • Превенција на рак: Ликопенот во доматите е поврзан со намалување на ризикот од рак на простатата, рак на желудникот и рак на белите дробови.

Лук:

 • Здравје на срцето: Лукот е познат по неговата способност да помогне во намалување на крвниот притисок и нивото на холестерол, што го прави корисен за кардиоваскуларното здравје.
 • Превенција на рак: Лукот содржи соединенија на сулфур кои можат да помогнат во намалување на ризикот од некои видови рак, вклучувајќи рак на стомакот и рак на дебелото црево.

Вклучувањето на овие зеленчуци во вашата исхрана може да има позитивно влијание на вашето целокупно здравје, како и на здравјето на срцето и превенцијата на рак.

Содржи влакна, калиум, витамини Ц и Б6 кои придонесуваат за поздраво срце. Нивната висока концентрација на флавоноиди се врзува со намалувањето на ризикот од смртност од кардиваскуларни болести, па дури и кога се внесува во мали количества.

Холестерол

Истражувањата направени врз животни покажале дека консумацијата на модри патлиџани доведува до значително намалување на нивото на холестерол во крвта. Овој зеленчук содржи големи количества хлорогенска киселина, еден од најмоќните активатори на слободни радикали кои можат да се најдат во билките. Киселината го намалува нивото на ЛДЛ – лошиот холестерол, а, исто така, има антиканцерогени, антимикробни и антибактериски својства.

Карцином

Полифенолите во модрите патлиџани имаат антиканцероген ефект; ги штитат ќелиите во телото од штетите предизвикани со движењето на слободните радикали и за возврат спречуваат создавање на тумори и инвазија и ширење на канцерогените ќелии, што ги прави добар сојузник во борбата против ракот.

Когнитивна функција
Истражувањата покажале дека насунинот, соединение кое може да се најде во модрите патлиџани, е моќен антиоксидант кој го олеснува транспортот на хранливите материи до ќелиите за да се подобри когнитивната функција. Исто така, го подобрува и дотокот на крв до мозокот, па спречува ментални пореметувања кои се јавуваат со стареењето. Консумирањето на овој зеленчук дури ја подобрува и меморијата.

Контролирање на тежината

Соединенијата кои се интегрирани во овој зеленчук го зголемуваат чувството на ситост и го намалуваат апетитот, што прави подолго да се чувствуваме сити, па тогаш консумираме малку калории. Затоа овој зеленчук е задолжителен дел од секоја диета.