Која боја на урината е здрава-проверете сами

Редовната боја на урината се движи од јасна до бледо жолта. Но, одредени работи можат да ја променат бојата. На пример, храната како цвекло, капини и фава може да добие розова или црвена боја на урината. А некои лекови може да и дадат живи тонови на урината, како портокалова или зеленикаво-сина.

Невообичаената боја на урината може да биде и знак за здравствен проблем. На пример, некои инфекции на уринарниот тракт може да ја претворат урината во млечно бела боја. Камењата во бубрезите, некои видови рак и други болести понекогаш прават урината да изгледа црвена поради крв.

Симптоми
Редовната боја на урината варира. Зависи од тоа колку вода пиеш. Течностите ги разредуваат жолтите пигменти во урината. Значи, колку повеќе пиете, толку почиста изгледа вашата урина. Кога пиете помалку, жолтата боја станува посилна.

Но, урината може да ги промени боите многу повеќе од она што е типично, вклучувајќи:

Црвена.
Сина.
Зелена.
Портокалова.
Темно кафеаво.
Облачно бело.


Кога да одите на лекар
Посетете го вашиот давател на здравствена заштита ако имате:

Крв во урината. Ова е честа појава кај инфекции на уринарниот тракт и камења во бубрезите. Тие проблеми често предизвикуваат болка. Безболното крварење може да биде знак за посериозен проблем, како што е ракот.
Темна или портокалова урина. Ова може да биде знак дека црниот дроб не работи правилно, особено ако имате бледа столица и жолта кожа и очи.
Промената на бојата на урината често е предизвикана од одредени лекови, храна или бои за храна. Понекогаш тоа е предизвикано од здравствен проблем.

Еве неколку необични бои на урината заедно со нешта што можат да ги предизвикаат. Имајте на ум дека боите може да изгледаат малку поинаку за различни луѓе. На пример, она што за вас изгледа црвено може да изгледа портокалово на некој друг.

Црвена или розова урина
Црвената урина не е секогаш знак за сериозен здравствен проблем. Црвената или розовата урина може да биде предизвикана од:

Крв. Здравствените проблеми кои можат да предизвикаат крв во урината вклучуваат зголемена простата, тумори кои не се рак и камења во бубрезите и цисти. Некои видови на рак може да предизвикаат и крв во урината. Тешкото вежбање, како што е трчањето на долги патеки, исто така може да предизвика ова крварење.
Храна. Цвеклото, капините и караницата може да добијат црвена или розова боја на урината.
Лекови. Лекот за туберкулоза наречен рифампин (Рифадин, Римактан) може да ја претвори урината во црвено-портокалова боја. Исто така може и лекот за болка во уринарниот тракт наречен феназопиридин (Пиридиум). Лековите за запек кои го содржат лекот Сена, исто така, можат да ја доведат оваа промена на бојата.

Портокалова урина
Портокаловата урина може да биде предизвикана од:

Лекови. Феназопиридин и некои лекови за опстипација може да ја претворат урината во портокалова боја. Исто така може и сулфасалазин (Азулфидин), лек кој го намалува отокот и иритацијата. Некои лекови за хемотерапија за рак исто така може да направат урината да изгледа портокалово.
Витамини. Некои витамини, како што се А и Б-12, може да ја претворат урината во портокалова или жолто-портокалова боја.
Здравствени проблеми. Портокаловата урина може да биде знак за проблем со црниот дроб или жолчниот канал, главно ако имате и светло обоени столици. Дехидрацијата исто така може да направи вашата урина да изгледа портокалова.

Сина или зелена урина
Сината или зелената урина може да биде предизвикана од:

Бои. Некои светли бои за храна може да предизвикаат зелена урина. Боите кои се користат за некои тестови на бубрезите и мочниот меур може да ја претворат урината во сина боја.
Лекови. Лекот за депресија наречен амитриптилин може да направи урината да изгледа зеленикаво-сино. Така може и третман за чиреви и рефлукс на киселина наречен циметидин (Tagamet HB). Пилулата за вода наречена триамтерен (Dyrenium) исто така може да ја претвори урината зеленикаво-сина.

Урината може да стане зелена поради лекот за болка и симптоми на артритис наречен индометацин (Индоцин, Тиворбекс). Зелената урина може да биде предизвикана и од пропофол (Диприван), силен лек кој им помага на луѓето да спијат или да се релаксираат пред операцијата.

Здравствени проблеми. Ретка болест наречена фамилијарна бенигна хиперкалцемија може да предизвика децата да имаат сина урина. Инфекциите на уринарниот тракт предизвикани од одреден тип на бактерии може да предизвикаат зелена урина.

Темно кафеава или кола со боја на урина
Кафеавата урина може да биде предизвикана од:

Храна. Јадењето многу зрна фава, караница или алое може да предизвика темно кафеава урина.
Лекови. Некои лекови кои можат да ја затемнат урината се:
Хлорокин и примакин, кои ја третираат и спречуваат маларијата.
Антибиотиците метронидазол (Flagyl, Metrocream, други) и нитрофурантоин (Фурадантин, Макробид, други).
Лекови за запек кои содржат сена (Сенокот, Екс-Лакс, други).
Метокарбамол (Robaxin), мускулен релаксатор.
Лекот за напади фенитоин (Дилантин, Фенитек).
Лекови наречени статини кои го намалуваат холестеролот.
Здравствени проблеми. Некои нарушувања на црниот дроб и бубрезите и некои инфекции на уринарниот тракт може да ја претворат урината во темно кафеава боја. Така може и крварењето во телото наречено хеморагија. Група на болести кои главно ја зафаќаат кожата или нервниот систем, наречена порфирија, исто така може да предизвикаат кафеава урина.
Екстремно вежбање. Повреда на мускулите од екстремни вежби може да предизвика урина со боја на чај или кола. Повредата може да доведе до оштетување на бубрезите.

Заматена или заматена урина
Инфекциите на уринарниот тракт и камењата во бубрезите може да предизвикаат урината да изгледа заматена или заматена.

Фактори на ризик
Промената на бојата на урината што не се должи на храна или лекови може да биде предизвикана од здравствен проблем. Некои работи кои ве изложуваат на ризик од здравствени проблеми кои можат да влијаат на вас и  боите се:

Туморите на мочниот меур и бубрезите, кои можат да предизвикаат крв во урината, се почести кај постарите луѓе. Мажите постари од 50 години понекогаш имаат крв во урината поради зголемена жлезда на простатата.
Семејна историја. Ако некој од вашите роднини по крв, како родител, брат или сестра или баба или дедо, има бубрежна болест или бубрежни камења, поголема е веројатноста и вие да ги добиете. И бубрежното заболување и бубрежните камења може да предизвикаат крв во урината.
Тешка вежба. Најзагрозени се тркачите на далечина. Но, секој што вежба напорно може да има крв во урината.