Која е безбедната дневна доза на внесување шеќери?

Шеќерот ги стимулира истите области во мозокот како наркотиците. Поради оваа причина, шеќерот може да предизвика луѓето да ја изгубат контролата над неговата консумација.

Во последниве години и децении постојано се зборува за штетноста на шеќерот која се нарекува дури и „бела смрт“. Тој обезбедува калории без вредни хранливи материи и може да го наруши метаболизмот на долг рок. Шеќерот во големи количини е поврзан со зголемување на телесната тежина и појава на разни болести како што се дебелина, дијабетес тип 2 и срцеви заболувања.
Некои луѓе се обидуваат да го ограничат внесот на шеќери. Но, тоа се покажува дека е исклучително тешко. Сепак, секој може да ја ограничи количината на шеќер.

Колкава е безбедната доза на ден?
За жал, не постои едноставен одговор на ова прашање. Некои луѓе можат да јадат шеќер без штетни последици, додека други треба да го избегнуваат колку што е можно повеќе.
Според Американската асоцијација за срце, максималната количина додадени шеќери што може да се консумира дневно е:

  • Мажи: 150 калории дневно (37,5 грама или девет мали лажички),
  • Жени: 100 калории дневно (25 грама или шест мали лажички).

Но, важно е да се напомене дека на човекот не му требаат додадени шеќери во исхраната. Безалкохолните пијалаци и преработената храна немаат место во исхраната со луѓе со прекумерна тежина.
Ако сте зависни од шеќер, можеби ќе треба да го избегнувате целосно …
Шеќерот ги стимулира истите области во мозокот како наркотиците. Поради оваа причина, шеќерот може да предизвика луѓето да ја изгубат контролата над неговата консумација.
Целосната апстиненција е единствениот сигурен начин за спас од зависноста од шеќери.