Која храна подмладува?

Колагенот е примарен структурен протеин кој може да се најде во различни сврзни ткива на телото и е одговорен за младолик изглед и одржување на еластичност на кожата.

Кога нивото на колаген во телото опаѓа, доаѓа до забрзано стареење и настанување на брчки. Ако сакате да го забавите овие процеси, овие намирници треба да станат дел од вашата редовна исхрана.

Колагенот е примарен структурен протеин кој може да се најде во различни сврзни ткива на телото и е одговорен за младолик изглед и одржување на еластичност на кожата.

  • ЛОСОС

Преполн е со минерали одговорни за производство на колагенот, како што е цинкот. Содржи и висок процент на омега-3 масни киселини, кои помагаат во одржување на влажност на кожата.

  • СУПА ОД КОСКИ

Таа не поттикнува производство на колаген, туку содржи биоактивен облик на колаген кој телото може веднаш да го искористи. Супата од пилешки и мисиркини коски содржи колаген тип 2, кој го поддржува здравјето на зглобовите, а супата од говедски коски содржи колаген тип 1, кој го одржува здравјето на кожата/

  • ЈАЈЦА

Слично како и супата од коски, јајцата содржат колаген, и тоа во жолчката. Во јајцата има и слуфур, кој е важен за детоксикација на црниот дроб и производство на колаген. Тоа овозможува токсините кои го уништуваат колагенот, да бидат отстранети од телото.

  • ЧИА

Богата е со омега-3 масни киселини кои се нужни за хидратација и обновување на клетките на кожата, за таа да изгледа младолико и мазно.

  • СЕМКИ ОД ТИКВА

Богати се со цинк, и затоа, како и лососот, совршени се за лицата на кои им недостасува колаген. Пржените семки се најдобри, оти се побогати со хранливи состојки од суровите.