Колку треба да се облекуваат бебињата во зима

Иако бебињата можат да излезат надвор кога е студено, нивните тела сè уште не се опремени да се справат со екстремните температури. Тие не треба да бидат многу долго надвор во зима, и има некои мерки на претпазливост што треба да се преземат кога ги облекувате бебињата за ладно време.

Иако бебињата можат да излезат надвор кога е студено, нивните тела сè уште не се опремени да се справат со екстремните температури. Тие не треба да бидат многу долго надвор во зима, и има некои мерки на претпазливост што треба да се преземат кога ги облекувате бебињата за ладно време.

„Родителите треба да имаат на ум дека бебињата сè уште не се способни да ја регулираат температурата на своето тело“, рече Марија Т. Боулинг, д-р, педијатар во Медицинската група за деца Нортон – Винди Хилс. „Денчињата, малите и малите деца, исто така, може да ја изгубат топлината побрзо од возрасните поради нивната мала големина на телото и недостатокот на телесни масти.

При ниски температури, повеќето патувања надвор не треба да надминуваат 15 минути, а детето треба да биде соодветно здружено во тенки слоеви под капут или снежно костум, со капа, белезници, чорапи и чизми. Обидете се да ги задржите повеќето патувања само до автомобилот и назад, но ако треба да бидете надвор подолго од 15 минути, побарајте засолниште неколку пати на час за да се заштитите од смрзнатини или хипотермија.

Знаците на смрзнатини вклучуваат студена кожа која станува бела или бледо сива за оние со светла кожа. Темната кожа може да го отежне забележувањето на промените во бојата. Смрзнатините најчесто се јавуваат на прстите на рацете, нозете, носот и ушите. Знаци на хипотермија се тресење, треперење, црвена кожа (кај бебињата со светол тен) и студена кожа, синкави усни или невообичаено ниско ниво на енергија. Родителите треба да контактираат со својот педијатар или да ја посетат собата за итни случаи доколку симптомите не се подобрат откако бебето ќе се врати во топла средина.

На некои температури нема да биде доволно никакво облекување на бебето за зимско време. Родителите воопшто не треба да го дозволуваат своето дете надвор кога температурите (вклучувајќи го и факторот на студ на ветерот) достигнуваат  -10 степени под нулата. На овие опасни температури, избегнувајте какви било непотребни патувања.

Обемната горна облека може да биде ризична на автомобилските седишта
Пред да патувате во автомобил кога надвор е ладно, родителите треба да преземат дополнителни мерки на претпазливост. Облекувањето на бебето за временските услови може да внесе безбедносни ризици кога сте во возило. Според Norton Children’s Prevention & Wellness, бебето никогаш не треба да носи палто или снежeн костум додека е врзано на автомобилско седиште. Големите, надуени слоеви не дозволуваат цврсто монтирање на ремените, што може да предизвика детето да се лизне и да се повреди за време на несреќа. Наместо тоа, детето треба да биде облечено во неколку полесни слоеви за време на возењето со автомобил. Откако ќе се уверите дека детето е правилно врзано во автомобилското седиште, можете да користите светло ќебе за загревање, но проверете дали лицето на детето не е покриено.

Облекувањето бебе за зимско време може да зависи и од внатрешната и од надворешната температура. Додека се внатре, бебињата генерално треба да го носат она што го носат возрасните. Ако куќата е на удобна температура, тогаш обично е доволно еден слој, како маица или маица. Ако возрасно лице носи дополнителни слоеви, како дуксер, за да остане удобно, тогаш бебето би можело да носи пижами со нога на врвот на својата гардероба. По желба, родителите можат да додадат чорапи и памучни белезници.

Иако е важно да се осигурате дека бебето е соодветно облечено за временските услови, важно е да се осигурате дека доенчињата не се загреваат премногу кога се внатре. Ризикот од синдром на ненадејна смрт на доенчиња (SIDS) е поголем за време на постудените месеци бидејќи бебињата може да се прегреат од премногу топла облека и/или температури. Затоа, не го кревајте грејачот премногу високо; држете го термостатот поставен помеѓу 20 и 22 степени целзиусови, можеби неколку степени поладно ноќе. Избегнувајте тешка облека и ќебиња; ќебињата не треба да се користат пред детето да наполни 12 месеци, а родителите никогаш не треба да го покриваат лицето или главата на доенчето додека спие. Сите дополнителни ќебиња или играчки мора да останат надвор од креветот за да не го попречат дишењето на бебето.