Комбуха – еликсир на долговечноста

Комбухата е ферментиран пијалак направен од чај, за прв пат забележан во Азија пред повеќе од 2000 години.

Во однос на потеклото на комбухата легендата вели дека еден корејски доктор излекувал јапонски император со овој кинески пијалак, па оттаму потекнува и неговото име: „Kombu“ (името на докторот) + „cha“ (чај).

Природен пијалак со одличен вкус – многумина веруваат дека има значителни здравствени придобивки, вклучувајќи ги следниве:

  • Ја зголемува енергијата;
  • Го поттикнува процесот на детоксикација;
  • Ја подобрува менталната бистрина;
  • Промовира долговечност;
  • Го стимулира имунолошкиот систем;
  • Го одржува здравјето на дигестивниот тракт;

Интересни факти:

Комбухата е создадена од (и креира) „маса од култури“ наречена симбиотска колонија на бактерии и квасни габи (или накратко SCOBY – Symbiotic colony of bacteria and yeast). Ова изгледа како плосната, бледа и лебдечка печурка – мека, како гума. Ваквите колонии се уникатни, но повеќето од нив произведуваат…

  • Пробиотици – корисни бактерии потребни за апсорпција на хранливите материи и варење на храната.
  • Јаболкова киселина – помага во процесот на детоксикација.
  • Аминокиселини – „градежни блокови“ од протеини за мускулите.
  • Оксална киселина – го поттикнува производството на енергија.
  • Нуклеинска киселина – помага во процесот на регенерација на клетките.
  • Оцетна киселина – има антимикробни својства и го стабилизира нивото на шеќер во крвта.
  • Ензими – протеини кои ги забрзуваат биохемиските реакции.
  • Млечна киселина – од суштинско значење за дигестијата.
  • Глуконска киселина – се бори против габичните инфекции како кандидата.
  • Аналгетици – овозможуваат олеснување на болката.

Симбиотската колонија на бактерии и квасни габи (SCOBY) е жив организам. Нејзините дигестивни процеси се хранат со шеќер, претворајќи го чајот во ферментиран, газиран пијалак. Комбухата помага во обновување на корисните бактерии во телото и подобрување на целокупното цревно здравје.

  • Плус, во основа е совршена комбинација на предностите од чајот и пенливоста на газираниот пијалак (дури има и кофеин).
  • Киселкастиот и газиран состав ја прави комбухата одлична алтернатива на газираните пијалаци. Доколку е соодветно ферментирана има помалку калории и помалку шеќер – и нема додадени хемикалии кога е произведена со органски состојки.
  • И помага во процесот на детоксикација – комбухата содржи мноштво органски киселини кои се врзуваат со токсини за нивно полесно исфрлање од црниот дроб и дигестивниот тракт.