КОНЕЧНО ОДГОВОР: Колку јајца неделно смее да се изедат?

Со 5гр масти по јајце и без транс масти, јајцата лесно се вклопуваат во дневната количина на маснотии.

Јајцата се хранливи и добри за јадење. Меѓутоа, она што најмногу ги загрижува луѓето е нивото на холестерол во нив. Јајцата се преполни со хранливи состојки.

Жолчката содржи витамини А, Д, Е и Б12, рибофлавин, селен и фолат, додека белката е добар извор на високо квалитетни протеини.

Со 5гр масти по јајце и без транс масти, јајцата лесно се вклопуваат во дневната количина на маснотии. Некои јајца содржат омега-3 масни киселини кои може да помогнат во заштитата од кардиоваскуларни болести. Со оглед дека јајцата се богати со хранливи состојки, две јајца се еднакви на една проција од групата на храна на месни производи.

Генетиката, масата и нивото на липиди во крвта влијаат на начинот на кој телото реагира на холестеролот во храната. Важно е да се огранични внесот на храна со висок процент на холестерол, што е прв чекор во превенција и лекување на кардиоваскуларните болести.

Едно јајце содржи околу 186мг холестерол кој главно се наоѓа во жолчката. Како и кај повеќето намирници, јајцата треба да се јадат умерено. Тие може да бидат здрав избор на храна кога ќе се ограничи консумирањето на останати намирници со заситени и трансмасти.

Здрава личност без висок холестерол во крвта, дијабетес или срцева болест може во просек да изеде едно цело јајце дневно. Таа количина не го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести. Ако имате висок холестерол во крвта, дијабетес или болест на срцето, треба да го ограничите внесот на цели јајца на две или едно неделно. Тоа ќе помогне во спрелување на кардиоваскуларни болести.