Консумирањето јаткасти плодови го намалува ризикот од срцеви болести кај дијабетичарите

Треба да се истакне дека јаткастите плодови помагаат во контролата на шеќерот во крвта, крвниот притисок и холестеролот. Консумирањето јаткасти плодови исто така помагаат и при намалување на воспаленијата и подобрување на здравјето на крвните садови.

Според резултатите од најновата студија објавени во Circulation Research, заболените од дијабетес тип 2 кои јадат пет или повеќе оброци јаткасти плодови неделно, и тоа особено ореви и бадеми, имаат за 20% помал ризик од развој на срцеви болести. Исто така, консумирањето јаткасти плодови го намалува и ризикот од предвремена смрт од срцеви болести или од било кој друг причинител.

Најголемо намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести, и тоа срцев и мозочен удар, воочено е при консумирањето ореви.

Треба да се истакне дека јаткастите плодови помагаат во контролата на шеќерот во крвта, крвниот притисок и холестеролот. Консумирањето јаткасти плодови исто така помагаат и при намалување на воспаленијата и подобрување на здравјето на крвните садови.

На основа на овие резултати и постоечките докази, може да да се каже дека јаткастите плодови се корисни за здравјето и кај лица кои немаат дијабетес.
Секој треба да има на ум дека пожелно е консумирање на јаткасти плодови во умерени количини, со оглед дека нивното прекумерно консумирање може да доведе до дебелеење.