Кората од портокал како лек против жиговина

Клиничко истражување покажало дека една состојка на портокалот може ефикасно да ги ублажи симптомите на жиговина и појавата на киселини.

Жиговината е многу непријатна појава која се карактеризира со чувство на киселост што се јавува во грлото предизвикано од стомачни киселини. Една природна состојка ги ублажува овие симптоми на жиговина, без несакани ефекти.

Станува збор за состојка во кората од портокал која се нарекува Д-лимонин.

Во клиничко истражување, стручњаците пред се ги замолиле испитаниците да ја рангираат својата жиговина според интензитетот, на скала од 1 до 10, така што просекот на групата изнесувал 8. За време на испитувањето, истражувачите им давале на учесниците секој втор ден доза од 1000 мг Д-лимонин, во период од 20 дена. После тоа, 83% од испитаниците оценил дека интензитетот на нивните симптоми се намалил на 1 или 2. Истовремено, се покажало дека ефектот е поголем ако Д-лимонинот се дава секој втор, а не секој ден. Исто така, се докажало дека ефектот на оваа состојка траел дури шест месеци по престанокот на нејзино консумирање.

Д-лимонинот делува така што го обложува желудникот што помага слузокожата да се заштити од киселините кои се враќаат. Оваа состојка има и антиоксидантен и антиинфламаторен ефект кој му овозможува да се избори со воспалението. Освен тоа, Д-лимонинот поттикнува и здрава перисталтика овозможувајќи храната побрзо да минува низ желудникот, така што иритантните намирници да не предизвикуваат појава на киселини.

Колку Д-лимонин има во портокалот? Со консумирање на 1-2 портокали дневни се добива 15-40 мг лимонин, додека во кората од само еден портокал има меѓу 50 и 90 мг лимонин. Изренданата кора што се консумиа мора да биде од непрскани портокали.