Корисни начини како брзо да се спасите од модриците

Изберете го својот начин од еден од понудените во продолжение.

Не постои моментален лек за модриците, но постојат неколку начини со чија помош може да се забрза нивното лекување за два до три пати. Изберете го својот начин од еден од понудените во продолжение.

Ладно

Во рок од четири часа по ударот можете да го примените овој метод, односно да држите мраз, шише ладна вода, нешто замрзнато од фрижидерот (зеленчук, овошје…), па дури и ладна паричка. Но имајте на ум дека замрзнатиот предмет треба да го обложите со крпа. Ако постои рана, таа прво треба да се обработи и покрие.

Топлина

Ако модрицата веќе се појавила, можете да користите топла компресија. Односно може да употребите шише со топла вода, па дури и варено јајце. Принципот е ист: 15 минути, три до четири пати на ден.

Јод

Јодот го олеснува едемот и ја забрзува циркулацијата на крвта. Резултатот би бил помалку болна модрица.