Корона вирусот се врати, но колку треба да бидеме загрижени?!

Високо мутираната варијанта на КОВИД наречена BA.2.86 сега е откриена во Швајцарија и Јужна Африка, покрај Израел, Данска, САД и Велика Британија, според водечки претставник на Светската здравствена организација.

Високо мутираната варијанта на КОВИД наречена BA.2.86 сега е откриена во Швајцарија и Јужна Африка, покрај Израел, Данска, САД и Велика Британија, според водечки претставник на Светската здравствена организација.

Огранокот на Омикрон носи повеќе од 35 мутации во клучните делови на вирусот во споредба со XBB.1.5, доминантната варијанта во поголемиот дел од 2023 година – бројка приближно на исто ниво со варијантата Омикрон што предизвика рекордни инфекции во споредба со неговиот претходник.

За прв пат беше забележан во Данска на 24 јули, откако беше секвенциониран вирусот што зарази пациент со ризик да стане тешко болен. Оттогаш е откриен кај други симптоматски пациенти, при рутински скрининг на аеродромот и во примероци од отпадни води во неколку земји.

Десетина научници ширум светот рекоа дека иако е важно да се следи BA.2.86, веројатно нема да предизвика разурнувачки бран на тешки болести и смрт со оглед на имунолошката одбрана изградена ширум светот од вакцинација и претходна инфекција.


„Сè уште се ниски бројки“, рече Марија Ван Керхове, техничка водач за COVID-19 во СЗО, во своето прво интервју во врска со BA.2.86.

Тоа што познатите случаи не се поврзани сугерира дека тој веќе циркулира пошироко, особено со оглед на намалениот надзор ширум светот, рече таа.

Научниците тестираат колку добро ажурираните вакцини COVID-19 ќе делуваат против BA.2.86. Керхове истакна дека вакцините биле подобри во спречување на тешки болести и смрт отколку повторна инфекција.


„Ние сме во многу поинаква фаза (на пандемијата) отколку ако ова се појави во првата година“, рече Марион Купманс, холандски виролог кој ја советува СЗО.

Д-р Нирав Шах, главен заменик-директор на Центрите за контрола и превенција на болести на САД, рече дека агенцијата и другите ја забележале новата варијанта минатата недела, одржале состаноци со научниците во текот на викендот и издале проценка на ризикот во средата. До 23 август се откриени девет такви случаи, а варијантата е пронајдена и во отпадните води во Швајцарија.

Се чини дека сегашните тестови и лекови остануваат ефикасни против BA.2.86, иако варијантата може да биде поспособна да предизвика инфекција кај вакцинираните луѓе и оние кои претходно имале СОВИД, се вели во проценката. Сè уште нема докази дека предизвикува потешка болест.

Сепак, потенцијалниот ризик мора да се сфати сериозно, велат експертите, а надзорот мора да продолжи, ако не на нивоата преземени на врвот на пандемијата.

„Владите не можат да ја испуштат топката“, рече Ван Керхове, додавајќи дека коронавирусот продолжува да циркулира, еволуира, инфицира и убива луѓе.

Вака отприлика изгледа кога антителата реагираат на коронавирусот кој предизвикува КОВИД-19

Друга подваријанта на СОВИД наречена EG.5 веќе ја имаат некои луѓе  во САД.

Синџирите на аптеки CVS (CVS.N), Walgreens и Rite Aid (RAD.N) изјавија за Ројтерс дека молекуларните тестови на лице место и продажбата на тестови дома се зголемиле во последните недели.

Колку надзор е потребен за следење на вирусот останува отворено прашање, велат здравствените експерти, а земјите што ја откриле новата варијанта имаат силен капацитет за геномско секвенционирање. Според бројките на СЗО, од декември 2022 година, 84 отсто од земјите би можеле да секвенционираат Сарс-КоВ-2 во земјата.

Но, податоците доставени до меѓународната база на податоци, ГИСАИД, драстично паднаа. Во првата недела на Омикрон, беа поднесени повеќе од 200.000 секвенци на коронавирус. Минатата недела беше околу 20.000.

„Кога сега правиме секвенционирање, тоа е како да (најдовме) игла во стог сено“, рече Тајра Гроув Краузе, дански епидемиолог во Statens Serum Insitut кој идентификуваше три случаи BA.2.86.

СЗО соопшти дека тестирањето за КОВИД се намалило за 90% ширум светот од врвот. Тестирањето исто така опадна во САД, а секвенционирањето е намалено за околу 90%, рече д-р Ашиш Џа, кој служеше како координатор за одговор на КОВИД-19 во Белата куќа до јуни 2023 година.

Податоците од приеми во болница, посети на итни случаи, смртни случаи, земање примероци од отпадни води и секвенционирање, вклучително и на аеродромите, помогнаа да се пополни глобалната слика, рече тој.

Jha и други, вклучително и Европската агенција за јавно здравје и COVAX, глобалната програма за добивање вакцини до најсиромашните во светот, рекоа дека надзорот и одбраната COVID може повторно да се активираат во случај на голем бран инфекција.

„Ќе бидат потребни ресурси; ќе биде потребна волја; ќе бидат потребни луѓе да одлучат дека ова е важно да се направи“, рече Џа. „Но… ние во голема мера сфативме како.