Крадењето како болест-КЛЕПТОМАНИЈА

Клептоманијата е вид на нарушување на контролата на импулсите - нарушување што вклучува проблеми со емоционална или бихејвиорална самоконтрола. Ако имате нарушување на контролата на импулсите, имате потешкотии да се спротивставите на искушението или моќниот нагон да извршите чин што е прекумерно или штетно за вас или за некој друг. Ако не можете да престанете со кражба или крадење, побарајте лекарски совет. Многу луѓе кои можеби имаат клептоманија не сакаат да бараат третман бидејќи се плашат дека ќе бидат уапсени или затворени.

Клептоманија  е нарушување на менталното здравје кое вклучува постојано неможност да се спротивстави на нагоните да украдете предмети што генерално не ви се потребни. Честопати украдените предмети имаат мала вредност и би можеле да си дозволите да ги купите. Клептоманијата е ретка, но може да биде сериозна состојба. Тоа може да предизвика многу емоционална болка за вас и вашите најблиски – па дури и правни проблеми – ако не се лекува.

Клептоманијата е вид на нарушување на контролата на импулсите – нарушување што вклучува проблеми со емоционална или бихејвиорална самоконтрола. Ако имате нарушување на контролата на импулсите, имате потешкотии да се спротивставите на искушението или моќниот нагон да извршите чин што е прекумерно или штетно за вас или за некој друг.

Ако не можете да престанете со кражба или крадење, побарајте лекарски совет. Многу луѓе кои можеби имаат клептоманија не сакаат да бараат третман бидејќи се плашат дека ќе бидат уапсени или затворени.

Многу луѓе со клептоманија живеат во таен срам затоа што се плашат да бараат третман за ментално здравје. Иако не постои лек за клептоманијата, третманот со лекови или терапија за градење вештини која се фокусира на справување со нагоните може да помогне да се стави крај на циклусот на компулсивно крадење.

Симптомите на клептоманија може да вклучуваат:

Неможност да се спротивставите на силните нагони да украдете предмети што не ви се потребни
Чувство на зголемена напнатост, анксиозност или возбуда што доведува до кражба
Чувство на задоволство, олеснување или задоволство додека краде
Чувство на ужасна вина, каење, самозагрозеност, срам или страв од апсење по кражбата
Враќање на нагоните и повторување на циклусот на клептоманија
Карактеристики
Луѓето со клептоманија обично ги имаат овие карактеристики или карактеристики:

За разлика од повеќето крадци на продавници, луѓето со клептоманија не крадат компулсивно за лична корист, намерно, за одмазда или поради бунт. Тие крадат едноставно затоа што нагонот е толку моќен што не можат да му одолеат.
Епизодите на клептоманија генерално се случуваат ненадејно, без планирање и без помош од друга личност.
Повеќето луѓе со клептоманија крадат од јавни места, како што се продавници. Некои може да крадат од пријатели или познаници, како на пример на забава.
Честопати, украдените предмети немаат никаква вредност за лицето со клептоманија и лицето може да си дозволи да ги купи.
Украдените предмети обично се чуваат и никогаш не се користат. Предметите, исто така, може да се донираат, да се подарат на семејството или пријателите, па дури и тајно да се вратат на местото од каде што се украдени.
Нагонот за крадење може да дојде и да си оди или може да се појави со поголем или помал интензитет со текот на времето.

Кога да одите на лекар
Ако не можете да престанете со кражба или крадење, побарајте лекарски совет. Многу луѓе кои можеби имаат клептоманија не сакаат да бараат третман бидејќи се плашат дека ќе бидат уапсени или затворени. Сепак, давателот на ментално здравје обично не ги пријавува вашите кражби на властите.

Некои луѓе бараат лекарска помош бидејќи се плашат дека ќе бидат фатени и ќе имаат правни проблеми. Или тие веќе се уапсени и законски се обврзани да бараат третман.

Ако некој близок има клептоманија
Ако се сомневате дека некој близок пријател или член на семејството може да има клептоманија, нежно покажете ја вашата загриженост со таа личност. Имајте на ум дека клептоманијата е нарушување на менталното здравје, а не карактерна мана, затоа пристапете кон личноста без осудување или обвинување.

Може да биде корисно да се потенцираат овие точки:

Загрижени сте затоа што се грижите за здравјето и благосостојбата на личноста.
Загрижени сте за ризиците од компулсивно крадење, како што се апсење, губење на работа или оштетување на ценет однос.
Разбирате дека, со клептоманијата, поривот за крадење може да биде премногу силен за да се спротивстави само со „свртување на умот на тоа“.
Достапни се третмани кои можат да помогнат да се минимизира желбата за крадење и живеење без зависност и срам.
Ако ви треба помош при подготовката за овој разговор, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита. Вашиот давател на услуги може да ве упати кај професионалец за ментално здравје кој може да ви помогне да планирате начин да ги подигнете вашите грижи без да го натерате вашиот пријател или роднина да се чувствува одбранбено или загрозено.

Причини
Причините за клептоманијата не се познати. Неколку теории сугерираат дека промените во мозокот можеби се во коренот на клептоманијата и дека научените шеми на крадење предмети го зајакнуваат проблемот со текот на времето. Потребни се повеќе истражувања за подобро да се разберат овие можни причини, но клептоманијата може да биде поврзана со:

Проблеми со природната хемикалија на мозокот наречена серотонин. Серотонинот, невротрансмитер, помага во регулирањето на расположението и емоциите. Ниските нивоа на серотонин се вообичаени кај луѓето склони кон импулсивно однесување.
Нарушувања на зависност. Крадењето може да предизвика ослободување на допамин – уште еден невротрансмитер. Допаминот предизвикува пријатни чувства, а некои луѓе го бараат ова наградувачко чувство повторно и повторно.
Опиоидниот систем на мозокот. Нагонот се регулира со опиоидниот систем на мозокот. Нерамнотежата во овој систем може да го отежне да се одолее на нагоните.
Научена навика. Нагоните се многу непријатни. Одговарањето на овие нагони со крадење предизвикува привремено намалување на вознемиреноста и ослободување од овие нагони. Ова создава силна навика која станува тешко да се прекине.

Фактори на ризик
Клептоманијата не е честа појава. Но, некои случаи на клептоманија можеби никогаш нема да бидат дијагностицирани. Некои луѓе никогаш не бараат третман. Други луѓе се затворени по повторени кражби.

Клептоманијата често започнува во тинејџерските години или во младата зрелост, но може да започне подоцна. Околу две третини од луѓето со позната клептоманија се жени.

Факторите на ризик за клептоманија може да вклучуваат:

Семејна историја. Имањето крвен роднина, како родител или брат или сестра, со клептоманија или нарушувања на зависност може да го зголеми ризикот од клептоманија.
Имајќи друга ментална болест. Луѓето со клептоманија често имаат друго нарушување на менталното здравје, како што се анксиозност, депресија или нарушување на употребата на супстанции.

Компликации
Ако не се лекува, клептоманијата може да резултира со сериозни емоционални, семејни, работни, правни и финансиски проблеми. На пример, знаете дека крадењето е погрешно, но се чувствувате немоќни да се спротивставите на импулсот. Како резултат на тоа, може да бидете исполнети со вина, срам, одвратност кон себе и понижување. И може да бидете уапсени за кражба. Во спротивно, може да водите живот кој го почитува законот и да бидете збунети и вознемирени од вашето компулсивно крадење.

Други компликации и состојби поврзани со клептоманијата може да вклучуваат:

Други нарушувања на контролата на импулсот, како што се компулсивно коцкање или купување
Злоупотреба на алкохол или други супстанции
Нарушувања на личноста
Нарушувања во исхраната
Депресија
Биполарно растројство
Анксиозни нарушувања
Самоубиствени мисли и однесувања

Превенција
Бидејќи причините за клептоманијата не се јасни, сè уште не е познато како да се спречи со сигурност. Лекувањето веднаш штом ќе започне компулсивното крадење може да помогне да се спречи влошување на клептоманијата и да се спречат некои негативни последици.
Дијагноза
Клептоманијата се дијагностицира врз основа на вашите симптоми. Кога ќе одлучите да побарате третман за симптоми на можна клептоманија, може да имате и физички преглед и психолошка евалуација. Физичкиот преглед може да утврди дали има какви било медицински причини кои ги предизвикуваат вашите симптоми.

Бидејќи клептоманијата е вид на нарушување на контролата на импулсите, за да помогне точно да се утврди дијагнозата, вашиот давател на ментално здравје може:

Поставувајте прашања за вашите импулси и како тие ве прават да се чувствувате
Прегледајте список на ситуации за да прашате дали овие ситуации предизвикуваат епизоди на клептоманија
Разговарајте за проблемите што сте ги имале поради ова однесување
Дали сте пополниле прашалници или самопроценки

Третман
Иако стравот, понижувањето или срамот може да ви го отежнат барањето третман за клептоманија, важно е да добиете помош. Клептоманијата е тешко да се надмине самостојно. Без третман, клептоманијата најверојатно ќе биде постојана, долгорочна состојба.

Третманот за клептоманија обично вклучува лекови и психотерапија, или и двете, понекогаш заедно со групи за самопомош. Сепак, не постои стандарден третман за клептоманија, а истражувачите сè уште се обидуваат да разберат што може најдобро да функционира. Можеби ќе треба да пробате неколку видови третмани за да откриете што работи добро за вас.

Лекови
Има малку научни истражувања за користење психијатриски лекови за лекување на клептоманија. И не постои лек одобрен од FDA за клептоманија. Сепак, одредени лекови може да помогнат, во зависност од вашата ситуација и дали имате други нарушувања на менталното здравје, како депресија или злоупотреба на супстанции.

Вашиот провајдер може да размисли да препише:

Лек за третман на зависност наречен налтрексон, кој може да ги намали нагоните и задоволството поврзани со крадење
Антидепресив – специфично селективен инхибитор на повторно земање на серотонин (SSRI)
Други лекови или комбинација на лекови
Ако лекот ви е препишан, прашајте го вашиот давател на здравствена заштита или фармацевт за потенцијалните несакани ефекти или можните интеракции со кои било други лекови.

Психотерапија
Форма на психотерапија наречена когнитивна бихејвиорална терапија ви помага да ги идентификувате нездравите, негативни верувања и однесувања и да ги замените со здрави кои можат да се користат во различни ситуации кога е потребно. Когнитивната бихејвиорална терапија може да ги вклучи овие техники за градење вештини кои ќе ви помогнат да ги контролирате нагоните за клептоманија:

Систематска десензибилизација и контра-кондиционирање, во кои практикувате техники за релаксација и други стратегии додека сте во предизвикувачки ситуации за да научите како да ги намалите вашите нагони на здрав начин
Тајна сензибилизација, во која се замислувате себеси како крадете, а потоа се соочувате со негативни последици, како што е фатен
Терапија со аверзија, во која практикувате благо болни техники, како што е задржување на здивот додека не ви стане непријатно, кога ќе добиете нагон за крадење


Избегнување на рецидиви
Не е невообичаено да има рецидиви на клептоманијата. За да избегнете рецидиви, задолжително следете го вашиот план за лекување. Ако чувствувате нагони за кражба, контактирајте со вашиот давател на ментално здравје или контактирајте со доверливо лице или група за поддршка.

Справување и поддршка
Можете да преземете чекори за да се грижите за себе со здрави вештини за справување додека добивате професионален третман:

Следете го вашиот план за лекување. Земете лекови според упатствата и присуствувајте на закажаните тераписки сесии. Запомнете, тоа е напорна работа и може да имате повремени неуспеси.
Едуцирајте се. Дознајте за клептоманијата за да можете подобро да ги разберете факторите на ризик, третманите и предизвикувачките настани.
Идентификувајте ги вашите предизвикувачи. Идентификувајте ги ситуациите, мислите и чувствата кои можат да предизвикаат нагони за кражба за да можете да преземете чекори за да ги управувате.
Земете третман за злоупотреба на супстанции или други проблеми со менталното здравје. Вашата употреба на супстанции, депресијата, анксиозноста и стресот може да доведат до циклус на емоционална болка и нездраво однесување.
Најдете здрави продажни места. Истражете здрави начини за повторно канализирање на вашите нагони за кражба или кражба преку вежбање и рекреативни активности.
Научете релаксација и управување со стресот. Обидете се со техники за намалување на стресот како што се медитација, јога или таи чи.
Останете фокусирани на вашата цел. Закрепнувањето од клептоманија може да потрае. Останете мотивирани имајќи ги на ум вашите цели за закрепнување. Потсетете се дека можете да работите на поправка на оштетените односи и финансиски и правни проблеми.