Кружен црв на скалпот-габична инфекција на главата

Кружен црв на скалпот е заразна инфекција. Тоа е најчеста кај малите деца и децата на училишна возраст. Tinea capitis е поврзана со атлетско стапало (tinea pedis), чешање со џок (tinea cruris) и  кружен црв на телото (tinea corporis).

Кружен црв на скалпот (tinea capitis) е осип предизвикан од габична инфекција. Обично предизвикува чешање, лушпести, ќелави дамки на главата.  Кружен црв го добил своето име поради неговиот кружен изглед. Не е вклучен црв.

Кружен црв на скалпот
Кружен црв на скалпот се појавува како тркалезни дамки каде што косата се откинала на или веднаш над скалпот. Овие закрпи кои изгледаат ќелави полека растат се поголеми.

Кружен црв на скалпот е заразна инфекција. Тоа е најчеста кај малите деца и децата на училишна возраст. Tinea capitis е поврзана со атлетско стапало (tinea pedis), чешање со џок (tinea cruris) и  кружен црв на телото (tinea corporis).

Лековите кои се земаат преку уста може да ја убијат габата што предизвикува  кружен црв на скалпот. Медицинските шампони може да помогнат да се спречи лицето да ја шири инфекцијата на други.

Симптоми
Знаците и симптомите на рингворм на скалпот може да вклучуваат:

Една или повеќе тркалезни, лушпести или воспалени дамки каде што косата се откинала на или во близина на скалпот
Закрпи кои полека стануваат се поголеми и имаат мали, црни точки на местата каде што влакната се откинале
Кршлива или кревка коса која лесно може да се скрши или извлече
Нежни или болни области на скалпот
Одблиску на кружен црв на скалпот
Одблиску, скалпот може да изгледа лушпеста и сребрена со дамки од скршена коса. Може да видите и мали црни точки ако косата се скинала токму на скалпот.

Кога да одите на лекар
Неколку состојби кои влијаат на скалпот може да имаат сличен изглед. Посетете го докторот на вашето дете ако вашето дете има губење на косата, лупење или чешање на скалпот или друг необичен изглед на скалпот. Важно е да се добие точна дијагноза и навремен третман со лекови на рецепт. Кремите, лосиони и пудри без рецепт нема да се ослободат од кружен црв на скалпот.

Причини
Кружен црв на скалпот е предизвикан од вообичаена габа. Габата го напаѓа надворешниот слој на кожата на скалпот и косата. Ова предизвикува тие влакна да се скршат. Состојбата може да се прошири на следниве начини:

Човек на човек.  Кружниот црв често се шири преку директен контакт кожа на кожа со заразено лице.
Животно на човек. Може да се заразите со кружен црв со допирање на животно со  болеста.  Кружниот црв може да се шири додека ги галите или негувате кучињата или мачките со болеста.  Тој е прилично чест кај мачиња, кученца, крави, кози, свињи и коњи.
Предмет на човек. Можно е  кружниот црв да се шири со контакт со предмети или површини кои заразено лице или животно неодамна ги допрело. Ова вклучува предмети како облека, крпи, постелнина, чешли и четки.

Фактори на ризик
Фактори на ризик за рингворм на скалпот вклучуваат:

Возраст. Кружен црв на скалпот е најчест кај малите деца и децата на училишна возраст.
Изложеност на други деца. Појавата на  кружен црв е честа појава во училиштата и центрите за згрижување деца каде инфекцијата лесно се шири со близок контакт.
Изложеност на домашни миленици. Домашно милениче, како мачка или куче, може да има инфекција без да покажува никакви знаци. Децата може да ја добијат инфекцијата со допирање на животното.

Компликации
Некои луѓе со  кружен црв на скалпот може да развијат тешко воспаление наречено керион. Керион се појавува како меки, подигнати отоци кои го исцедуваат гнојот и предизвикуваат густа, жолта кора на скалпот.

Кружен црв на скалпот може да предизвика керион тешко, болно воспаление на скалпот. Керион се појавува како меки, подигнати отоци кои го испуштаат гнојот.

Со керион косата опаѓа или лесно може да се извлече. Состојбата може да биде предизвикана од премногу енергична реакција на габата и може да доведе до лузни и трајно губење на косата.

Превенција
Тешко е да се спреч кружен црв на скалпот. Габата што ја предизвикува е честа појава, а состојбата е заразна дури и пред да се појават симптомите. Преземете ги овие чекори за да го намалите ризикот од рингворм:

Едуцирајте се себеси и другите. Бидете свесни за ризикот од рингворм од заразени луѓе или домашни миленици. Кажете им на децата за рингворм, на што да внимаваат и како да ја избегнат инфекцијата.
Редовно шампонирајте. Погрижете се редовно да го миете скалпот на вашето дете, особено по шишање. Некои производи за уредување на скалпот, како што се кокосово масло и помади со селен, може да помогнат да се спречи појава на микоза на скалпот.
Чувајте ја кожата чиста и сува. Бидете сигурни дека децата ги мијат рацете, вклучително и по играњето со домашни миленици. Чувајте ги заедничките области чисти, особено во училиштата, центрите за згрижување деца, спортските сали и соблекувалните.
Избегнувајте заразени животни. Инфекцијата често изгледа како дамка на кожата каде што недостасува крзно. Ако имате миленичиња или други животни кои најчесто носат кружен црв, замолете го вашиот ветеринар да ги провери за инфекција.
Избегнувајте споделување лични предмети. Научете ги децата да не дозволуваат другите да ја користат нивната облека, крпи, четки за коса, спортска опрема или други лични предмети.

Дијагноза
Вашиот лекар најверојатно ќе може да дијагностицира рингворм на скалпот со гледање на засегнатата кожа и поставување одредени прашања. За да ја потврди дијагнозата, вашиот лекар може да земе примерок од коса или кожа за да се тестира во лабораторија. Тестирањето на примерок од коса или кожа може да покаже дали има габа.

Третман
За третман на скалпот потребен е антифунгални лекови со јачина на рецепт, земен преку уста. Лекот од прв избор е обично грисеофулвин. Може да се користат алтернативи ако грисеофулвин не делува или вашето дете е алергично на него. Тие вклучуваат тербинафин, итраконазол   и флуконазол. Вашето дете можеби ќе треба да земе еден од овие лекови шест недели или повеќе – додека косата повторно не порасне. Типично, со успешен третман, ќелавите точки повторно ќе растат влакна и кожата ќе заздрави без лузни.

Вашиот лекар може да препорача да ја миете и косата на вашето дете со медицински шампон со јачина на рецепт. Шампонот ги отстранува спорите од габата и помага да се спречи ширењето на инфекцијата на други или на други делови од телото.

Нема потреба да се бричи главата или да се сече косата како дел од третманот.

Ако вашето дете има состојба која влијае на скалпот, најверојатно ќе започнете со посета на вашиот матичен лекар или педијатар на детето. Може да бидете упатени кај специјалист за кожа (дерматолог).

Што да очекувате од вашиот лекар
Вашиот лекар најверојатно ќе ви постави голем број прашања, како што се:

Кога првпат забележавте симптоми?
Како изгледаше скалпот кога првпат се појавија симптомите?
Дали осипот е болен или чеша?
Што, ако нешто, ја прави состојбата подобра или полоша?
Дали имате домашно милениче или вашето дете било околу фарма животни?
Дали друг член на семејството или домашно милениче веќе има рингворм?
Дали знаете за некои случаи на рингворм во училиштето на вашето дете?
Прашања за вашиот лекар
Прашањата што можеби сте подготвени да му ги поставите на вашиот лекар вклучуваат:

Ако ова е кружен црв, што можеме да направиме за да спречиме ширење на инфекцијата?
Кои рутини за нега на коса ги препорачувате додека заздравува состојбата?
Кога моето дете може да се врати на училиште?
Дали треба да закажам последователен преглед за моето дете?
Дали треба да закажам состаноци за моите други деца дури и ако тие не покажуваат знаци или симптоми во моментов?