Крвави очи-присуство на можни здравствени проблеми

Може да добиете крвави очи поради неколку различни здравствени проблеми. Иако некои симптоми на црвенило на очите не се сериозни, тоа може да укаже на посериозен проблем кој бара медицинска нега. Додека некои од овие проблеми се бенигни, други се сериозни и бараат итна медицинска помош. Црвенилото на окото може да биде причина за загриженост. Сепак, најсериозните проблеми со очите се случуваат кога имате црвенило заедно со болка или промени во видот.

Може да добиете крвави очи поради неколку различни здравствени проблеми. Иако некои симптоми на црвенило на очите не се сериозни, тоа може да укаже на посериозен проблем кој бара медицинска нега.

Додека некои од овие проблеми се бенигни, други се сериозни и бараат итна медицинска помош. Црвенилото на окото може да биде причина за загриженост. Сепак, најсериозните проблеми со очите се случуваат кога имате црвенило заедно со болка или промени во видот.

Подолу, ќе ги истражиме различните причини за црвенило на очите, како тие се третираат и кога е добра идеја да се јавите кај лекар.

Кои се најчестите причини за црвенило на очите?
Сега да ги истражиме различните причини за црвенило на очите. За секој од нив, ќе покриеме што е тоа, што го предизвикува и сите други дополнителни симптоми за кои треба да се знае.

Алергии
Алергиите можат да влијаат на очите, што доведува до црвенило и отекување. Други симптоми што може да ги доживеете вклучуваат:

чешање
чувство на печење
зголемено кинење
Симптомите на алергија на очите може да бидат придружени и со други симптоми на алергија, како што се кивање и чешање, течење на носот.

Некои вообичаени предизвикувачи на алергија вклучуваат:

поленот
прашинa
мувла
првут од домашно милениче
надразнувачи како чад од цигари или загадување на воздухот

Суви очи
Солзите ги создаваат малите жлезди над очите. Тие работат за да помогнат во заштитата и подмачкувањето на очите. Имате суви очи кога вашите очи не произведуваат доволно солзи.

Сувите очи се многу чести, а студиите проценуваат стапка на преваленца помеѓу 5 и 50 проценти. Состојбата е поверојатно да се појави кај жени, луѓе на возраст над 50 години и лица кои носат контактни леќи.

Ако имате суви очи, може да забележите дека вашите очи изгледаат црвени. Други симптоми вклучуваат:

чувство на печење, гребење или печење
чувство како нешто да ти е во окото
чувствителност на светлина
заматен вид (што доаѓа и оди, особено кога читате)

Конјунктивитис
Конјунктивитисот се јавува кога мембраната што ја покрива внатрешноста на очните капаци и белиот дел од окото, наречена конјунктива, стануваат воспалени. Оваа состојба се нарекува и розово око.

Воспалението на конјунктивата предизвикува белките од вашите очи да изгледаат розова или црвена. Некои други симптоми кои може да се појават со конјунктивитис се:

чешање
чувство на печење
чувство како нешто да ти е во окото
зголемено кинење
испуштање на слуз или гној, што може да доведе до формирање на кора на очните капаци или трепките
Конјунктивитисот може да има различни причини, вклучувајќи:

вирусни инфекции, како што се оние поради аденовируси, сипаници или СОВИД-19
бактериски инфекции кои можат да бидат предизвикани од видови како Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae или Haemophilus influenzae
алергии на работи како полен, мувла и првут од домашни миленици
надразнувачи на животната средина како чад или хемиски испарувања
Конјунктивитисот поради вирусна или бактериска инфекција е многу заразен. Тоа значи дека лесно може да се пренесе од едно на друго лице.

Блефаритис
Блефаритис е кога вашите очни капаци стануваат воспалени. Тоа може да предизвика вашите очни капаци или очи да изгледаат црвени и отечени.

Некои дополнителни симптоми на блефаритис се:

чешање
чувство на печење или пецкање
чувство како нешто да ти е во окото
зголемено кинење
корачки очни капаци наутро
чувствителност на светлина
Исто така, можно е блефаритисот да предизвика посериозни симптоми, особено ако не се управува. Тие може да вклучуваат работи како губење на трепките, трепките кои растат на погрешна локација или заматен вид.

Блефаритис може да се случи ако имате големи количини на бактерии на вашите очни капаци. Состојбата може да се развие и ако масните жлезди во вашите очни капаци се затнат. Наездата на грини, исто така, може да предизвика блефаритис во ретки случаи.

Увеитис
Увеитис е воспаление што се јавува во средниот дел на вашето око, наречено увеа. Увеата е област која се наоѓа помеѓу белката на окото и мрежницата.

Воспалението поради увеитис може да доведе до црвенило на очите. Дополнителни симптоми на кои треба да се внимава се:

заматен вид
болка во очите
око лебдечки
чувствителност на светлина
Постојат неколку познати причини за увеитис, вклучувајќи:

автоимуни болести, како што се лупус, ревматоиден артритис и улцеративен колитис
одредени видови на инфекции, вклучувајќи сифилис, херпес зостер и токсоплазмоза
некои видови на рак како лимфом
вирусот на херпес симплекс (HSV) тип 1
Од витално значење е да се добие навремен третман за увеитис. Тоа е затоа што состојбата може да доведе до губење на видот ако не се справи.

Склеритис
Склеритис е кога воспалението влијае на белката на вашето око, која се нарекува склера. Кога тоа ќе се случи, белката на вашето око може да стане црвена и отечена. Дополнителни симптоми може да бидат:

зголемено кинење
осетливост или болка на очите
заматен вид
чувствителност на светлина
болка во главата, лицето или вилицата
намален вид
Развојот на склеритис често се поврзува со автоимуна болест. Примерите вклучуваат:

ревматичен артритис
лупус
Сјогренов синдром
воспалителна болест на цревата како улцеративен колитис или Кронова болест
Исто така, можно е склеритис да се случи поради повреда на окото или инфекција на очите.

Субконјуктивална хеморагија
Понекогаш, крвниот сад во окото може да се скрши и да истече крв на површината на окото. Ова се нарекува субконјуктивално крварење.

Состојбата може да изгледа сериозна, но често е бенигна и поминува сама по себе за 1 до 2 недели. Типично, црвенилото во заболеното око е единствениот симптом, иако во некои случаи, вашето око може да се чувствува малку иритирано.

Меѓутоа, ако имате субконјуктивална хеморагија и вашиот вид е намален, разговарајте со лекар.

Некои потенцијални причини за субконјуктивална хеморагија се:

триење на очите премногу силно
интензивно кашлање или кивање
повраќање
повреда на окото
Можеби сте повеќе склони кон оваа состојба ако земате разредувачи на крв или имате дијабетес или хипертензија.

Сјај на очните капаци
Стилот е блокада на мејбомската жлезда во окото што предизвикува воспаление. Тоа може да влијае на надворешната или внатрешната страна на вашиот горен или долен очен капак.

Ако имате шило, областа на работ на очниот капак може да стане црвена, отечена и болна. Погодената област може да се наполни со меибум (поради блокираната жлезда) и потенцијално може да порасне до големина на грашок.

Глауком со затворен агол
Глаукомот е состојба кога притисокот во вашето око се зголемува поради тоа што окото произведува повеќе течност од нормалната стапка. Ова може да го оштети вашиот оптички нерв, потенцијално да доведе до губење на видот.

Постојат различни видови на глауком. Кај еден тип, наречен глауком со затворен агол, се јавува брзо зголемување на очниот притисок. Може да го видите и овој тип на глауком наречен глауком со затворен агол или глауком со тесен агол.

Симптомите на глауком со затворен агол се појавуваат ненадејно и може да вклучуваат црвенило на очите. Други симптоми за кои треба да се внимава се:

силна болка во окото
гледајќи прстени или ореоли во боја на виножито
заматен вид
намален вид
главоболка
гадење или повраќање
Глаукомот со затворен агол се јавува кога ирисот ја блокира областа низ која се испушта очната течност. Течноста почнува да се таложи во окото, што доведува до брзо зголемување на очниот притисок. Овој тип на глауком е итен случај и може да доведе до губење на видот ако не побарате третман веднаш.

Чир на рожницата
Чировите на рожницата се чирови, или рани, кои го зафаќаат надворешниот дел на вашето око, кој се нарекува рожница. Оваа состојба се нарекува и кератитис.

Покрај црвените очи, други симптоми на чир на рожницата се:

силна болка во очите
чувство како нешто да ти е во окото
зголемено кинење
испуштање на гној
заматен вид
чувствителност на светлина
оток на очните капаци
Постојат неколку работи кои можат да предизвикаат развој на чир на рожницата:

бактерија
вируси, особено вирусот на херпес симплекс и вирусот варичела-зостер
габи
акантамеба, еден вид паразитска инфекција
суви очи
спиење во контактни леќи
туширање или пливање во контактни леќи или користење на бунарска вода за чистење на контактите
повреда на рожницата, како што е гребење, исеченица или изгореница
Белова парализа и други нарушувања кои влијаат на способноста на очниот капак да се затвори
Важно е да побарате навремена медицинска помош ако имате симптоми на чир на рожницата. Ако не се справите, оваа состојба може трајно да го оштети вашиот вид.

Повреда
Одржувањето на повреда што влијае на вашето око може да предизвика тоа да стане црвено, често поради иритација или крварење. Други симптоми кои може да се појават со повреда на окото се:

болка во очите
оток на окото или околината
проблем со движењето на окото
намален вид
различни големини на зеници
Неколку примери на вообичаени извори на повреди на очите вклучуваат:

туѓи предмети кои влегуваат во вашето око
физичка траума, како што е издржување на удар или несреќа
изложеност на хемикалии

Носење на контактни леќи
Поединците кои носат контактни леќи треба почесто да ги допираат очите и околината отколку оние кои не носат контактни леќи. Како такви, тие се изложени на зголемен ризик од црвенило на очите поради различни фактори. Некои од нив вклучуваат:

гребнатини или гребнатини на рожницата
алергии на очите
инфекции на очите
чир на рожницата, што може да се случи од спиење во контактни леќи
суви очи
неоваскуларизација, кога нови крвни садови растат на рожницата
џиновски папиларен конјунктивитис, тип на конјунктивитис во кој се појавуваат испакнатини под вашиот очен капак
Акутно црвено око (CLARE) предизвикано од контактни леќи, воспалителна состојба поврзана со носење контакти преку ноќ
Покрај црвенилото на очите, некои симптоми на компликации поврзани со контактните леќи се:

болка во очите
зголемено кинење
заматен вид
чувствителност на светлина
Ако носите контактни леќи и имате некој од горенаведените симптоми, отстранете ги контактите неколку часа. Ако вашите симптоми продолжат или се влошат, контактирајте со очен лекар.

Дополнителни причини за црвенило на очите
Покрај причините дискутирани погоре, некои дополнителни причини за црвенило на очите вклучуваат:

употреба на алкохол или канабис
фотокератитис, што е иритација на очите што може да се случи поради изложување на сонце
окуларна розацеа, состојба на кожата која најчесто ги погодува образите, носот или челото, но може да ги зафати и вашите очи
трихијаза, во која трепките растат навнатре и го иритираат окото
целулитис, бактериска инфекција на кожата која може да го зафати очниот капак или очниот отвор
ендофталмитис, инфекција на ткивата од внатрешната страна на вашето око
онхоцерцијаза, паразитска инфекција предизвикана од кружен црв
ретинобластом, вид на рак кој влијае на окото

Како може да се третираат симптомите на црвенило на очите?
Ако црвенилото на очите е предизвикано од поблага состојба како што се алергии, конјунктивитис или блефаритис, можеби ќе можете да ги лекувате симптомите дома. Некои работи што можете да ги направите вклучуваат:

Нанесете ладна облога. Ладна облога на затворените очи неколку пати на ден може да помогне да се намалат симптомите како црвенило и оток.
Земете лекови без рецепт (OTC). ОТЦ антихистаминици или деконгестиви може да помогнат да се намали црвенилото на очите. Лековите како ибупрофен и ацетаминофен се исто така достапни без шалтер и можат да ја намалат непријатноста или отокот.
Обидете се со вештачки солзи. Вештачките солзи се достапни без шалтер и може да се користат за да се ублажат црвените очи и да се измијат надразнувачите. Нивното чување во фрижидер може да обезбеди дополнително олеснување.
Избегнувајте надразнувачи. Додека се опоравувате, обидете се да го намалите контактот со надразнувачи во вашата околина, како што се полен, чад или хемиски испарувања.
Миј ги рацете. Погрижете се често да ги миете рацете. Избегнувајте да ги допирате очите или околината ако рацете не ви се чисти.
Избегнувајте шминка или контакти. Имајте за цел да избегнувате да носите шминка или контакти додека вашите симптоми не исчезнат.
Ограничете го времето поминато на екранот. Поминувањето премногу време пред компјутер, телевизор или екран на телефонот може да предизвика замор и суви очи, затоа обидете се да го намалите времето на екранот.
Ако црвенилото на очите е придружено со болка или промени во видот, разговарајте со лекар. Тие ќе ве прашаат за вашите симптоми, вашите моментални здравствени состојби и проблеми кои можеби предизвикале иритација на вашето око. Тие исто така може да го прегледаат вашето око.

Во зависност од вашата дијагноза, лекарот може да ви препише третман кој помага да се ублажат симптомите. Ова најверојатно ќе вклучува работи како што се:

стероидни капки за очи или таблети
антимикробни лекови, кои може да вклучуваат капки за очи, таблети или локален лек што го нанесувате во близина на вашето око
капки за очи на рецепт за специфични состојби како што се алергии, суво око или глауком
ласерска процедура (во случај на акутно затворање агол)

Кои се компликациите од црвенилото на очите?
Повеќето причини за црвенило на очите нема да резултираат со сериозни компликации.

Меѓутоа, ако имате состојба која предизвикува промени во видот, тоа може да влијае на вашата способност да извршувате задачи како готвење или возење. Нарушувањата на видот во овие области може да резултираат со случајна повреда.

Некои очни состојби кои не се лекуваат може да резултираат и со трајно оштетување на окото, што може да доведе до губење на видот. Примери за такви состојби вклучуваат инфекции на очите, глауком со затворен агол и повреди на очите.

Кога треба да се јавите на лекар?
Повеќето причини за црвенило на очите не бараат итна медицинска помош.

Ако почувствувате црвенило на очите, закажете состанок за да одите на лекар ако:

вашите симптоми траат подолго од 1 недела
доживувате промени во вашиот вид
чувствувате болка во окото
станувате чувствителни на светлина
имате исцедок од едното или двете очи
земате лекови кои ја разредуваат вашата крв, како што се хепарин или варфарин
Иако повеќето причини за црвенило на очите не се сериозни, побарајте итна медицинска помош ако:

Вашето око е црвено по траума или повреда
имате главоболка и заматен вид
почнувате да гледате бели прстени, или ореоли, околу светлата
чувствувате гадење и повраќање

Како да го спречите црвенилото на очите?
Повеќето случаи на црвенило на очите може да се спречат со користење на соодветна хигиена и избегнување на надразнувачи кои можат да предизвикаат црвенило.

Следете ги овие совети за да спречите црвенило на очите:

Често мијте ги рацете, особено ако сте изложени на некој кој има инфекција на очите.
Отстранете ја целата шминка од очите секој ден.
Не носете контактни леќи подолго од препорачаното или додека пливате.
Не носете контактни леќи преку ноќ.
Редовно чистете ги контактните леќи.
Избегнувајте активности кои можат да предизвикаат замор на очите.
Избегнувајте контакт со супстанции кои можат да предизвикаат иритација на вашите очи. Ако се појави изложеност, веднаш исплакнете го окото со средство за миење очи или вода ако миењето очи не е достапно.