Земањето орален Л-аргинин може да ја подобри сексуалната функција кај мажи со еректилна дисфункција

Вашето тело обично го прави целиот L-аргинин што му е потребен. Л-аргининот исто така се наоѓа во повеќето храна богата со протеини, вклучувајќи риба, црвено месо, живина, соја, цели зрна, грав и млечни производи.Л-аргинин е амино киселина која му помага на телото да изгради протеини.Л-аргининот се смета за генерално безбеден. Може да биде ефикасен за намалување на крвниот притисок, намалување на симптомите на ангина и ПАД и лекување на еректилна дисфункција поради физичка причина.

Вашето тело обично го прави целиот L-аргинин што му е потребен. Л-аргининот исто така се наоѓа во повеќето храна богата со протеини, вклучувајќи риба, црвено месо, живина, соја, цели зрна, грав и млечни производи.Л-аргинин е амино киселина која му помага на телото да изгради протеини.

Како додаток, L-аргинин може да се користи орално и локално. Може да се администрира и интравенски (IV).

Бидејќи Л-аргининот делува како вазодилататор, отворајќи ги (проширувајќи) крвните садови, многу луѓе земаат орален Л-аргинин за лекување на срцеви заболувања и еректилна дисфункција.

Што вели истражувањето
Истражувањата за употребата на Л-аргинин за специфични состојби покажуваат:

Ангина. Студиите сугерираат дека Л-аргининот може да ги намали симптомите и да го подобри квалитетот на животот кај луѓето со лесна до тешка форма на овој тип на болка во градите.


Висок крвен притисок (хипертензија). Некои истражувања покажаа дека оралниот Л-аргинин може да го намали крвниот притисок кај здрави луѓе, луѓе со благо покачување на крвниот притисок и дијабетес, како и кај луѓе со тип на висок крвен притисок кој влијае на артериите во белите дробови и на десната страна на срцето (пулмонална хипертензија). Се чини дека инфузиите на Л-аргинин го намалуваат крвниот притисок кај луѓето со хипертензија.


Висок крвен притисок за време на бременоста. Некои студии покажуваат дека инфузијата на Л-аргинин може да го намалат крвниот притисок кај бремени жени кои развиваат висок крвен притисок.


Прееклампсија. Инфузијата на Л-аргинин може да го намали крвниот притисок кај жените со оваа компликации на бременоста. Некои истражувања покажуваат дека земањето орален Л-аргинин може да помогне да се спречи прееклампсија кај бремени жени.


Еректилна дисфункција. Земањето орален Л-аргинин може да ја подобри сексуалната функција кај мажи со еректилна дисфункција поради физичка причина.


Периферна артериска болест (ПАД). Кога се зема орално или со инфузија за краток временски период, Л-аргининот може да ги подобри симптомите и протокот на крв кај луѓето со оваа циркулаторна состојба.

Нашиот став
Зелено светло: Генерално безбедно
Генерално безбедно
Л-аргининот се смета за генерално безбеден. Може да биде ефикасен за намалување на крвниот притисок, намалување на симптомите на ангина и ПАД и лекување на еректилна дисфункција поради физичка причина.

Меѓутоа, ако земате лек за крвен притисок, разговарајте со вашиот лекар пред да користите Л-аргинин.

Безбедност и несакани ефекти
Употребата на Л-аргинин орално или локално генерално се смета за безбедна.

Оралната употреба на Л-аргинин може да предизвика:

Гадење, абдоминална болка и дијареа
Надуеност
Гихт
Главоболка
Алергиски одговор
Воспаление на дишните патишта или влошување на симптомите на астма
Л-аргинин не се препорачува за луѓе кои имале неодамнешен срцев удар поради загриженост дека додатокот може да го зголеми ризикот од смрт.

Л-аргининот може да ги влоши алергиите или астмата. Користете го додатокот со претпазливост ако ги имате овие состојби.

Бидете внимателни кога земате Л-аргинин ако сте имале херпес или генитален херпес. Премногу L-аргинин во вашиот систем потенцијално може да го активира вирусот што ги предизвикува тие состојби.

65216985 – erectile dysfunction vector icon

Интеракции
Можните интеракции вклучуваат:

Антикоагуланси и антитромбоцитни лекови, билки и додатоци. Овие видови на лекови, билки и суплементи го намалуваат згрутчувањето на крвта. Земањето Л-аргинин со нив може да го зголеми ризикот од крварење.
Лекови за крвен притисок, билки и додатоци. Л-аргининот може да го намали крвниот притисок кај луѓе кои имаат висок крвен притисок. Комбинирањето на употребата на Л-аргинин со лек за крвен притисок, билка или додаток може да го зголеми ризикот од пренизок крвен притисок.
Лекови за дијабетес, билки и додатоци во исхраната. Л-аргинин може да го намали нивото на шеќер во крвта кај луѓето со дијабетес. Ако земате лекови за дијабетес, билки или додатоци, можеби ќе треба да се прилагоди вашата доза.
Изопротеренол. Употребата на овој лек за срце со Л-аргинин може да предизвика вашиот крвен притисок да стане премногу низок.
Нитрати. Употребата на овој лек за болка во градите со Л-аргинин може да предизвика вашиот крвен притисок да стане премногу низок.
Апчиња за вода (диуретици кои штедат калиум). Не земајте Л-аргинин со амилорид, спиронолактон  или триамтерен . Овие лекови може да го зголемат нивото на калиум, зголемувајќи го ризикот од развој на повисоко од нормалното ниво на калиум во вашата крв (хиперкалемија).
Силденафил. Употребата на овој лек за еректилна дисфункција со Л-аргинин може да предизвика вашиот крвен притисок да стане премногу низок.