ЛЕКАРИТЕ ГИ ОБЈАСНУВААТ НАЈЧЕСТИТЕ НЕСАКАНИ РЕАКЦИИ: Што треба да знаете за вакцинирањето против грип оваа година?

Болка во рака по примање на вакцината е мала цена за толку добра заштита.

Вакцината против грип, како и многу други работи во животот, нема исто да делува на секој.

За среќа постојат неколку начини како да се заштитите од грип. Секако може да се направи преку примање вакцина, но во некои земји и во форма на спреј за нос, а посебно се даваат дози за деца или за возрасни. Вакцината може да биде направена од неактивен вирус или ослабен, но жив вирус, а за развој на вакцините се користат и јајца.

Но, сите овие верзии на вакцината се повеќе слични отколку различни, а бидејќи вирусот на грип мутира секоја сезона и може да циркулира во било кој период од годината, научниците се обидуваат да предвидат кој сој вирусот ќе биде најактивен оваа година, а вакцината се развива посебно, за да штити од актуелниот вирус.

“Оваа година, производителите произведуваат вакцина против различни соеви на вирусот“, објаснува д -р Вилијам Шафнер, медицински директор на Организацијата за инфективни болести. Но, иако сите вакцини даваат резултати, не сите од нив имаат исти состојки и не се наменети за сите луѓе. Ова, се разбира, значи дека несаканите ефекти нема да бидат исти за секого, а зависат и од други фактори, а пред се од здравствената состојба. Особено е важно оваа година сите постари од 6 месеци да се вакцинираат против грип со оглед на пандемијата што во моментов преовладува и може да значи големи респираторни проблеми.

ЗОШТО ВАКЦИНАТА ПРОТИВ ГРИП ПРЕДИЗВИКУВА НУСПОЈАВИ?

Секоја вакцина може да предизвика несакани ефекти, но повеќето од овие симптоми се сосема нормални и честопати само откриваат дека вашиот имунитет функционира, објаснува д -р Мајкл Најт, професор по медицина. Како што имунолошките клетки „брзаат“ до местото на инјектирање за да реагираат, болката на местото на инјектирање е сосема нормална. Вакцините постојат од 1930 година и се сметаат за многу безбедни, а повеќето несакани ефекти се благи и исчезнуваат по неколку дена.

КОИ СЕ ГЛАВНИТЕ СИМПТОМИ КОИ СЕ ЈАВУВААТ ПО ВАКЦИНАТА?

Стандардната доза за оние на возраст од 6 месеци до 64 години содржи неактивен вирус, а експертите велат дека овие симптоми најчесто се јавуваат по оваа вакцина:

  • болка, оток, црвенило каде што е дадена вакцината
  • главоболка или болка во мускулите
  • замор
  • блага температура

Повеќето луѓе ќе почувствуваат болка во раката, но таа често исчезнува по неколку часа или следниот ден. Мал процент од луѓето, околу 3 проценти, имаат чувство на замор, болки во мускулите и главоболка еден ден по вакцината. Ова се несакани ефекти што се јавуваат по речиси секоја вакцина, но фактот дека сте имале реакција не треба да значи дека имате добар имун систем, но дури и ако реакцијата изостане, тоа не значи дека изостанала и заштита.

КОИ НЕСАКАНИ РЕАКЦИИ РЕТКО СЕ ЈАВУВААТ?

За среќа, сериозните несакани ефекти се многу ретки, и постои мал ризик за развој на некои невролошки заболувања и Гилен-Баре синдром.

“Овој синдром се јавува кај едно од милион лица по вакцината, а ако некој развие проблеми во рок од 6 недели по вакцината, тоа лице повеќе не треба да се вакцинира “, појаснува д -р Шафнер. Некои истражувања сугерираат дека ризикот од развој на овој синдром е многу поголем кога лицето ќе добие грип. Сериозни алергиски реакции се многу ретки, се јавуваат кај едно лице на милион.

Ова може да бидат симптоми на сериозна реакција:

  • тешкотии при дишењето
  • осип
  • засипнатост
  • бледо лице
  • слабост
  • брзо отчукање на срцето

Овие симптоми бараат итна посета на лекар.

ШТО АКО СТЕ АЛЕРГИЧНИ НА ЈАЈЦА?

Повеќето вакцини се уште се произведуваат со користење на јајца за да се развијат клетки на вакцината, секако дека сте нервозни поради овој факт ако сте алергични на јајца, но д -р Шафнер верува дека јајцата играат исклучително мала улога во овие вакцини и дека лицата кои се алергични на јајца во повеќето случаи нема да имаат проблеми со примање на вакцината. Само оние кои имале силни реакции во минатото мора да бидат претпазливи.