Лековити својства на власецот

Дали знаете дека власецот е вистинска ризница на вредни нутриенти и дека содржи многу малку калории. Добар извор е на витамините А, Б, Ц и К, како и антиоксиданти. Спаѓа во истото семејство заедно со лукот, кромидот и празот.

Власецот има широка примена во исхраната, има благолут вкус кој зависи од условите во кои расте и од сортата. Неговото одгледување има долга традиција поради неговиот карактеристичен вкус, но и поради лековитите својства.

Власецот содржи етерични масла богати со сулфур, кои се причината за неговиот вкус и мирис.

Вистинска ризница е на вредни нутриенти и содржи малку калории. Богата е со витамини А, Б, Ц и К, како и антиоксиданти. Од минерали се присутни калциум, магнезиум, фосфор и калиум.

Лековити својства

  • Го намалува холестеролот
  • Го јакне имунитетот
  • Спречува остеопороза и атеросклероза
  • Учествува во превенцијата од рак и тумор
  • Го подобрува варењето
  • Го чува видот
  • Власецот моќете да го додадете во бројни јадења, свеж или сушен. Може да го додадете во салати, супи, сендвичи, сосови.

За да го сочувате неговиот специфичен вкус, додадете го во јадењето пред крај.