Лекува рак, болести на срцето, црниот дорб, бубрезите… а сите ја правиме истата грешка

Овој зеленчук е добар извор на калиум и натриум кои одржуваат баланс на нивото на вода во телото, а содржи и соединенија на кумарин кои ја поддржуваат способноста на иимуниот систем за елиминирање на потенцијално штетните клетки. Но, за да делува на здравствената состојба треба да се консумира само на еден начин.

Во домашната кујна, ЦЕЛЕРОТ е најпознат како неизбежен додаток во супите, но и како вкусен зеленчуков прилог на многу јадења. Од него се подготвува пире и крем супа, се служи запечен, во салати. Многу лесно се вклопува со многу јадења и е многу хранлив и здрав.

Богат извор е на антиоксиданти и корисни ензими, витамини и минерали, како витамините К, Ц и Б6. Поради малата содржина на калории, само 14 на 100 грама, како и поради високиот процент на влакна кои даваат чувство на ситост и ја поттикнуваат дигестијата, претставува одличен избор за оние кои сакаат да ослабат. Високиот процент на вода и електролити во целерот спречуваат дехидрација, па е добро да се консумира во период на зајакнато потење, а посебни соединенија во него му помагаат да делува и како диуретик и на намалува подуеноста.

Други предности на целерот ја вклучуваат неговата способност за подобрување на здравјето на црниот дроб, кожата, очите и когнитивното здравје, го намалува крвниот притисок и холестеролот, а благодарение на фолната киселина и витаминот Б6 го спречува ризикот за болести на срцето и крвните садови.

Целерот содржи антиоксиданти и полисахариди за кои се знае дека делуваат како антиинфламаторни лекови, а токму воспалението е чест причинител за хроничните болести како ракот, болести на срцето и артритсот. Поради тоа, тој е корисен во лекување на широк распон на состојби кои се влошени токму поради воспалението.

За да му обезбеди на организмот што повеќе хранливи состојки, најдобро е да се консумира свеж, а хранливите состојки целерот ги задржува и ако кратко се провари, но не подолго од пет минути. Имено, некои соединенија во него, вклучувајќи ги флавоноидите и полифенолите се многу чувствителни и може да се изгубат ако се претера со термичката обработка. Не му одговара ниту предолго готвење, дури ни подготовка на пареа, бидејќи на тој начин се зголемува апсорпцијата на вода и станува жилав.

За здравјето е корисен и свежо подготвен сок од суров корен, листови и стебленца, а во таква форма делува како помош и во рани фази на ревматизам, и помага во регулирање на месечниот менструален циклус.