Летни (главо)болки: Ноќните грчеви во нозете се почести во лето

Погрижете се телото постојано да ви биде хидрирано, а ако грчевите се случуваат секоја вечер, контактирајте го вашиот лекар. Некои лекови, како диуретиците, ја намалуваат јачината на грчевите

Новите студии покажале дека грчевите се двојно почести во лето отколку во друг период од годината

Одмор, сонце и море, денови на безгрижност, период на релаксација. Но дали е навистина така? Имено, постојат некои здравствени проблеми кои се влошуваат за време на летните месеци. 

Настинки

Летните вируси се 25 % почести и повообичаени отколку во зима, но најчесто се предизвикани од поинакви бактерии и се нарекуваат ентеровируси. Овие бактерии предизвикуваат болки и проблеми во желудникот придружени со симптоми во респираторниот систем. Почестото вежбање може да го спречи силното влијание на овие вируси, па затоа вежбајте и на одмор.

Летните вируси се 25 % почести и повообичаени отколку во зима и најчесто се предизвикани од поинакви бактерии

Ноќни грчеви

Новите студии покажале дека овие болки се двојно почести во лето отколку во друг период од годината. Моторните неврони во нозете чувствуваат ненадејни промени во текот на летото и предизвикуваат почесто грчење. Погрижете се телото постојано да ви биде хидрирано, а ако грчевите се случуваат секоја вечер, повеќе пати, контактирајте го вашиот лекар. Некои лекови, како диуретиците, ја намалуваат јачината на грчевите.

Розацеа – Топлите месеци може да ја влошат оваа воспалителна состојба на кожата која се карактеризира со екстремно црвенило и осип. Дамките што се појавуваат може да бидат почести и да траат подолго во лето. Алое вера и пробиотици можат да ја смират кожата

Автоимуни болести

Многу пациенти со мултиплекс склероза во лето ги чувствуваат симптомите и последиците на болеста многу посилно отколку во другите сезони. Сончевата светлина кај 70 проценти од пациентите со лупус може да предизвика осип на кожата, вртоглавица и болки во зглобовите. Носете лесна облека која дише, со долги ракави, шапка и нанесете креми за сончање со минимален заштитен фактор 50.