Личиш на татко ти? Тогаш ова сигурно ќе те интересира!

Ако постојано ти велат дека си слика и прилика на својот татко, треба да знаеш дека тоа многу кажува за твоето здравје

Истражувањето издадено во Journal of Health Economics следело 715 семејства во кои бебињата живееле само со своите мајки повеќе од една година. Бебињата кои притоа личеле на својот татко, во споредба со децата кои не, помалку време поминувале во болници и помалку пателе од здравствени проблеми како што се напади на астма.

Причината зошто е така е прилично изненадувачка; научниците веруваат дека до ова доаѓа затоа што татковците на кои наликуваат децата се едноставно посигурни во фактот дека детето е нивно. Тоа водело до тоа дека токму тие татковци поминувале дополнителни 2,5 дена месечно со своите деца, па нивното зближување придонесува за севкупното здравје на детето. Главно е објаснувањето дека татковците кои редовно се посветени на своите деца повеќе вложуваат во растењето и воспитувањето на детето, па така и повеќе вложуваат економски, а истовремено и со зближувањето придонесуваат и за општото здравје на детето. Значи, навистина е важно таткото да биде присутен и да помага во одгледувањето на децата.

Но светот не е идеално место, па затоа само сакаме да им оддадеме признание на самохраните мајки кои и покрај бројните предизвици успеваат се сами да му надоместат на своето дете!