Листерија-бактериска болест која може да биде фатална

Инфекцијата со листерија е бактериска болест која се пренесува преку храна, која може да биде многу сериозна за бремени жени, луѓе постари од 65 години и луѓе со ослабен имунолошки систем. Најчесто тоа е предизвикано од јадење неправилно обработени сувомесни производи и непастеризирани млечни производи.

Инфекцијата со листерија е бактериска болест која се пренесува преку храна, која може да биде многу сериозна за бремени жени, луѓе постари од 65 години и луѓе со ослабен имунолошки систем. Најчесто тоа е предизвикано од јадење неправилно обработени сувомесни производи и непастеризирани млечни производи.

Здравите луѓе ретко се разболуваат од инфекција со листерија, но болеста може да биде фатална за неродените бебиња, новороденчињата и луѓето со ослабен имунолошки систем. Навремениот антибиотски третман може да помогне да се намалат ефектите од инфекцијата со листерија.

Бактеријата листерија може да преживее ладење, па дури и замрзнување. Така, луѓето кои се изложени на поголем ризик од сериозни инфекции треба да избегнуваат да јадат видови на храна кои најверојатно содржат бактерија листерија.

Симптоми
Ако развиете инфекција со листерија, може да имате:

Треска
Трескање
Болки во мускулите
Гадење
Дијареа
Симптомите може да започнат неколку дена откако сте јаделе загадена храна, но може да поминат 30 дена или повеќе пред да започнат првите знаци и симптоми на инфекција.

Ако инфекцијата со листерија се прошири на вашиот нервен систем, знаците и симптомите може да вклучуваат:

Главоболка
Вкочанет врат
Конфузија или промени во будноста
Губење на рамнотежа
Конвулзии
Симптоми за време на бременост и кај новороденчиња
За време на бременоста, инфекцијата со листерија веројатно ќе предизвика само благи знаци и симптоми кај мајката. Последиците за бебето, сепак, може да бидат поразителни – бебето може да умре во утробата или да има инфекција опасна по живот во рок од неколку дена по раѓањето.

Знаците и симптомите на инфекција со листерија кај новороденче може да бидат суптилни, но може да вклучуваат:

Мал интерес за хранење
Раздразливост
Треска
Повраќање
Тешкотии со дишењето
Кога да одите на лекар
Ако сте јаделе храна која е отповикана поради појава на листерија, внимавајте на знаците или симптомите на болеста. Ако имате треска, болки во мускулите, гадење или дијареа, обратете се кај вашиот лекар. Истото важи и за болеста после јадење потенцијално контаминиран производ, како што е храна направена со непастеризирано млеко или слабо загреани виршли или сувомесни производи.

Ако имате висока температура, силна главоболка, вкочанет врат, збунетост или чувствителност на светлина, побарајте итна помош. Овие знаци и симптоми може да укажуваат на бактериски менингитис, опасна по живот компликација на инфекција со листерија.

Побарајте состанок
Причини
Бактеријата листерија може да се најде во почвата, водата и животинскиот измет. Луѓето можат да се заразат со јадење на следново:

Суров зеленчук кој бил контаминиран од почвата или од контаминирано ѓубриво што се користи како ѓубриво
Контаминирано месо
Непастеризирано млеко или храна направена со непастеризирано млеко
Одредена преработена храна – како што се меки сирења, виршли и сувомеснати производи кои биле контаминирани по обработката
Неродените бебиња можат да заразат инфекција со листерија од мајката.
Фактори на ризик
Бремените жени и луѓето кои имаат слаб имунолошки систем се изложени на најголем ризик да заболат од инфекција со листерија.

Бремените жени и нивните бебиња
Бремените жени се многу поподложни на инфекции со листерија отколку другите здрави возрасни лица. Иако инфекцијата со листерија може да предизвика само блага болест кај бремени жени, последиците за нивните бебиња може да вклучуваат:

Спонтан абортус
Мртво раѓање
Предвремено породување
Потенцијално фатална инфекција по раѓањето
Луѓе кои имаат слаб имунолошки систем
Оваа категорија вклучува луѓе кои:

Се постари од 65 години
Имаат синдром на стекната имунодефициенција (СИДА)
Примаат хемотерапија
Имате дијабетес или бубрежна болест
Земете високи дози на преднизон или одредени лекови за ревматоиден артритис
Земете лекови за да го блокирате отфрлањето на трансплантираниот орган
Компликации
Повеќето инфекции со листерија се толку благи што можат да останат незабележани. Меѓутоа, во некои случаи, инфекцијата со листерија може да доведе до опасни по живот компликации, вклучувајќи:

Генерализирана инфекција на крвта
Воспаление на мембраните и течноста што го опкружуваат мозокот (менингитис)
Превенција
За да спречите инфекција со листерија, следете едноставни упатства за безбедност на храната:

Чувајте ги работите чисти. Измијте ги рацете темелно со топла вода со сапуница пред и по ракување или подготвување храна. По готвењето, користете топла вода со сапуница за миење на приборот, даските за сечење и другите површини за подготовка на храна.
Исчистете го сировиот зеленчук. Исчистете го сировиот зеленчук со четка за чистење или четка за зеленчук под многу проточна вода.
Гответе ја вашата храна темелно. Користете термометар за храна за да бидете сигурни дека вашите јадења од месо, живина и јајца се готват на безбедна температура.

Мерки на претпазливост за луѓето особено изложени на ризик
Ако сте бремени или имате слаб имунолошки систем, бидете особено внимателни со листеријата. Преземете дополнителни мерки на претпазливост со овие видови храна:

Меки сирења и сирења во мексикански стил. Не јадете меки сирења, како што се фета, бри, Камембер или сино сирење, или сирења во мексикански стил како што се queso blanco и queso fresco, освен ако од пакувањето не е јасно дека производот е направен со пастеризирано млеко.
Виршли и сувомесни производи. Избегнувајте ги, освен ако не се загреат додека не се загреат на пареа. Течноста од пакувањата за виршли чувајте ја подалеку од друга храна, прибор и површини за подготовка на храна. Измијте ги рацете по ракување со овие производи.
Намази со месо. Не јадете намази со месо во фрижидер. Конзервирани или стабилни на полица – што значи дека можат безбедно да се чуваат на собна температура – намазот од месо е прифатлив. По отварањето ставете го во фрижидер.
Пушена морска храна. Овие производи може да се означат како нова стил, локс, кипер или отсечен. Во ред е да ги јадете во готвени јадења. Дозволена е пушена морска храна од конзерва или стабилна на полица.
Сурови или малку варени никулци. Темелно гответе ги никулците од секаков вид.

Дијагноза
Тестот на крвта често е најефективниот начин да се утврди дали имате инфекција со листерија. Во некои случаи, ќе се тестираат и примероци од урина или спинална течност.
Третман
Третманот на инфекцијата со листерија варира, во зависност од тежината на знаците и симптомите. Повеќето луѓе со благи симптоми не бараат третман. Посериозните инфекции може да се третираат со антибиотици.

Заштитата на инфекцијата со листерија варира, во однос на знаците и симптомите. Повеќето луѓе со благи симптоми не бараат третман. Посериозните инфекции може да се лекуваат со лек.

За време на бременоста, навремениот антибиотски третман може да помогне да се спречи инфекцијата да влијае на телото.