Лукот го „брка“ дури и вирусот на грип

Лукот претставува моќно оружје против грипот благодарение на својата антивирусна состојка, алицин. Доколку дојдеме во контакт со вирусот на грип, алицинот му помага на телото да го уништи вирусот пред болеста и сите нејзини непријатни симптоми да се развијат.

Доколку сме биле во контакт со некој кој има грип или и самите се разболиме би требало што побрзо да се почне со примена на лук – на секои три до четири часа би требало да се изџвака сирово чешне лук или да се исече на парчиња и да се голтне како капсула.