Лукот и кромидот се одлична превенција од рак на дојка

Факт е дека животните навики играат битна улога во превенцијата од рак на дојка

Повеќе претходни истражувања укажале на тоа дека животните навики играат битна улога во превенцијата од рак на дојка, како и на фактот дека недостатокот на сон ги зголемува шансите за заболување од оваа сериозна болест.

Кога е исхраната во прашање, неодамнешна студија утврдила дела лукот и кромидот можат да го намалат ризикод од рак на дојка. Во истражиувањето учетсвувале 660 жени од Порторико, земја која има пониска стапка на заболени од рак на дојка отколку САД што и било повод за истражувањтео.

Лукот и кромит изобилуваат со флавоноиди кои делуваат антиканцерогено, па затоа и жените кои секојдневно ги консумираат имаат речиси 70 отсто помал ризик да заболат од оваа тешка болест.