Лукот штити и од труење со храна

Лековитата состојка скриена во лукот e ефикасна во борбата против бактериите кои предизвикуваат труење со храна

Ако не верувате дека лукот е поефикасен од антибиотиците, потврда доаѓа и од научниците, кои го потврдуваат присуството на Dialil sulfid, лековита состојка скриена во лукот, која e 100 пати поефикасна од две врсти на антибиотици во борбата против бактериите кои предизвикуваат труење со храна. Таа дејствува така што создава заштитен слој на желудникот кој бактериите тешко можат да го уништат.

Бактеријата Campylobacter може да се најде на површината на месото, но, исто така, и во неговата внатрешност. Статистичките податоци покажуваат зголемување на труење со храна во последниве години, делумно поради зголемената популарност на консумација на сурово месо, како и „розова“ паштета oд пилешки црн дроб.

Лукот е една од најздравите намирници во светот. Иако е широко познат по својот непријатен мирис, со векови се смета за храна која лекува

Го спречува ракот, го намалува холестеролот, ја лекува настинката, но, исто така, може да помогне и да се намали нивото на висок крвен притисок.

Откако ќе го излупите и исечкате оставете го 15 минути да отстои, па потоа користете го за подготовка на јадења. На тој начин ќе се активираат ензимите кои го зголемуваат имунитетот.