Маточина – ароматична билка против стресни ситуации

Маточина, лимон трева или пчеларка е името на оваа билка со одличен вкус и мирис. Таа е една од малкуте билки кои во исто време се лековити и имаат прекрасна арома. Во парковите се одгледува како декоративна билка, а во градините како лековита билка. Цути од јуни до септември. За лек се берат листовите и тоа пред цутење, а целата билка додека цути.

Чај од маточина (melissa officinalis) претставува вистински избор за надминување на стресните ситуации, ослободување од депресија, како и главоболката која е предизвикана од нервоза или повраќање на нервна база. Делотворна е и кај нередовните менструални циклуси кои се предизвикани од стресот. Освен тоа, овој чај го подобрува и помнењето, зајакнува и го закрепнува срцето, делува антибактериски и помага при заздравување на раните.

Маточината е и одличен природен лек за јакнење на срцето и нормализација на работата на внатрешните органи  и за подобрување на расположението.

Најважната состојка на маточината е етерското масло, кое се добива со дестилација со водена пареа на самата билка која е наберена во фаза на цутење. Убаво мириса, поради што се користи не само во фармацијат,а туку и во индустријата на парфемите и козметиката.