Мажите често ја прават оваа грешка, а заради неа би можеле да останат стерилни!

Желбата да бидат фит по секоја цена ги тера мажите да користат анаболички стероиди и така себе се уназадуваат во репродуктивна смисла.

Преголемата желба за побујна коса или поголеми мускули би можела да ги направи мажите неплодни. Стручњаците укажуваат на тоа дека искривената слика за телото и притисокот на околината наведуваат некои мажи да користат анаболички стероиди. Оваа теорија се нарекува Мосан-Пасиев парадокс затоа што е наречена по двајцата автори кои го опишале феноменот – Џејмс Мосман од Универзитетот Браун и професорот Алан Пасиј од Шефилд. Тие се убедени дека овој парадокс може да се примени и на мажите кои користат лекови како финастериди кои служат за лекување на ќелавост. Мосман дошол на оваа идеја додека работел на својот докторат.

„Забележав дека доаѓаат мажи на тестирање плодност и дека се навистина големи. Се трудат да изгледаат големо, но така се прават само еволутивно неспособни затоа што во своите ејакулати немаат воопшто сперма“, рекол Мосман.

Желбата да бидат фит по секоја цена ги тера мажите да користат анаболички стероиди и така себе се уназадуваат во репродуктивна смисла. Така, нивната машкост и физичка мажевност доаѓаат во судир.

Мосман и Паси ги искомбинирале нивните заклучоци во парадокс, но важно е да се назначи дека не откриле ефекти кои злоупотребата на финастеридите ја има на плодноста. Познато е дена анаболичките стероди ја намалуваат плодноста така што ги реметат хормоните задолжени за испраќање сигнали за производство на сперма.

Истражувањата покажале дека финастеридите можат да предизвикаат и еректилна дисфункција и мал процент на сперматозоиди во спермата. Во двата случаи мажите можат да го повратат квалитетот на спермата кога престануваат да користат препарати. За жал, мажите кои долго време ги злоупотребувале стероидите и ги користеле во големи количества можат да трпат трајни последици. Двајцата автори укажале на тоа дека е неопходно да се посвети внимание на едукацијата на луѓето за стероидите, особено меѓу младите мажи.