Медитеранската исхрана влијае на овулацијата

Овој начин на исхрана содржи хранливи состојки кои помагаат на организмот да го исчисти шеќерот од крвотокот користејќи помалку инсулин за остварување на овој процес. На тој начин организмот полесно ја задржува рамнотежата на репродуктивните хормони

Резултати од најновото истражување покажале дека жените кои консумираат медитеранска храна богата со овошје, зеленчук, риба и житарки имаат помали проблеми со зачнувањето.

Добрата вест е дека медитеранската исхрана може да заштити од отпорност на инсулин, а со тоа и дијабетес тип 2. Инсулинска резистенција значи да клетките имаат проблем со апсорбирање на шеќерот од крвотокот.

Научниците, исто така, пронашле врска меѓу инсулинската резистенција и овулацијата.

„Инсулинот има и други функции во организмот. Тој ги регулира бројот на хормони, особено оние потребни за овулација, која е неопходна за репродукцијата. Уверени сме дека медитеранската исхрана посредно влијае на овулацијата. Овој начин на исхрана содржи хранливи состојки кои помагаат на организмот да го исчисти шеќерот од крвотокот користејќи помалку инсулин за остварување на овој процес. На тој начин организмот полесно ја задржува рамнотежата на репродуктивните хормони„, објаснува д-р Естефанија Толедо.