Менструалните грчеви (дисменореа)

Mенструалните грчеви (дисменореа) се пулсирачки или грчеви болки во долниот дел на стомакот. Многу жени имаат менструални грчеви непосредно пред и за време на менструацијата. За некои жени, непријатноста е само досадна. За други, менструалните грчеви може да бидат доволно силни за да ги попречат секојдневните активности неколку дена секој месец.

Менструалните грчеви (дисменореа) се пулсирачки или грчеви болки во долниот дел на стомакот. Многу жени имаат менструални грчеви непосредно пред и за време на менструацијата.

За некои жени, непријатноста е само досадна. За други, менструалните грчеви може да бидат доволно силни за да ги попречат секојдневните активности неколку дена секој месец.

Состојбите како што се ендометриоза или фиброиди на матката може да предизвикаат менструални грчеви. Лекувањето на причината е клучно за намалување на болката. Менструалните грчеви кои не се предизвикани од друга состојба имаат тенденција да се намалуваат со возраста и често се подобруваат по породувањето.

Симптоми
Симптомите на менструалните грчеви вклучуваат:

Мачна или грчевичка болка во долниот дел на стомакот која може да биде интензивна
Болката која започнува 1 до 3 дена пред менструацијата, достигнува максимум 24 часа по почетокот на менструацијата и се смирува за 2 до 3 дена
Досадна, континуирана болка
Болка која зрачи во долниот дел на грбот и бутовите
Некои жени исто така имаат:

Гадење
Лабава столица
Главоболка
Вртоглавица


Кога да одите на лекар
Посетете го вашиот давател на здравствена заштита ако:

Менструалните грчеви го нарушуваат вашиот живот секој месец

Вашите симптоми постепено се влошуваат
Штотуку почнавте да имате сериозни менструални грчеви по 25-годишна возраст

Причини
За време на вашиот менструален период, вашата матка се собира за да помогне да се исфрли нејзината лигавица. Хормоналните супстанции (простагландини) кои се вклучени во болка и воспаление предизвикуваат контракции на мускулите на матката. Повисоките нивоа на простагландини се поврзани со потешки менструални грчеви.

Менструалните грчеви можат да бидат предизвикани од:

Ендометриоза. Ткивото кое делува слично на слузницата на матката расте надвор од матката, најчесто на јајцеводите, јајниците или ткивото што ја обложува карлицата.
Фиброиди на матката. Овие неканцерозни израстоци во ѕидот на матката може да предизвикаат болка.
Аденомиоза. Ткивото што ја обложува вашата матка почнува да расте во мускулните ѕидови на матката.
Воспалителна болест на карлицата. Оваа инфекција на женските репродуктивни органи обично е предизвикана од сексуално преносливи бактерии.
Стеноза на грлото на матката. Кај некои жени, отворот на грлото на матката е доволно мал за да го попречи менструалниот проток, предизвикувајќи болно зголемување на притисокот во матката.

Фактори на ризик
Можеби сте изложени на ризик од менструални грчеви ако:

Вие сте помлади од 30 години
Сте го започнале пубертетот рано, на возраст од 11 или помлади
Силно крварите за време на менструацијата (менорагија)
Имате неправилно менструално крварење (метрорагија)
Имате семејна историја на менструални грчеви (дисменореа)
Пушите
Компликации
Менструалните грчеви не предизвикуваат други медицински компликации, но можат да се мешаат во училишните, работните и социјалните активности.

Сепак, одредени состојби поврзани со менструални грчеви може да имаат компликации. На пример, ендометриозата може да предизвика проблеми со плодноста. Воспалителната болест на карлицата може да ги лузни фалопиевите туби, зголемувајќи го ризикот од имплантирање на оплодената јајце клетка надвор од матката (ектопична бременост).