МЕТАБОЛИЗАМ: Не е исто, не се слабее како пред 5, 10 или 15 години

Губењето на тежината, и покрај здравата исхрана и вежбање, често зависи од брзината на нашиот метаболизам, кој станува побавен со текот на годините

Веројатно, сте забележале дека полесно сте губеле килограми пред 5, 10 или 15 години. Тоа е затоа што со годините нашиот метаболизам станува побавен и се потешко е да се постигнат посакуваните резултати.

Спроведено е истражување кое траело 30 години при што експертите ги проучувале луѓето, нивните навики во исхраната и начинот на живот, и како тоа влијае на нивниот метаболизам.

Експертите дојдоа до заклучок дека одржувањето на телесната тежина не зависи од броење на калориите, туку од начинот на живот и од видот на намирници кои ги консумираме

Истражувањето покажува дека можеме да влијаеме на брзината на нашиот метаболизам, без оглед на возраста и генетиката.

Како да го забрзате вашиот метаболизам?

Познато е дека вежбањето може да го забрза метаболизмот, но главниот виновник за вишокот килограми е, сепак, неправилната исхрана.

Од исхраната исфрлете ги глутенот, млекото, сојата, кикиритките, јајцата, пченката и сите видови засладувачи, вклучувајќи и вештачки засладувачи.

Кои намирници предизвикуваат подуеност?

Замрзнати јадења, преработено месо, мешунки се дел од намирниците кои предизвикуват чувство на подуеност. Најчести последици на подуеност се болки во стомакот, запек или дијареја и забавен метаболизам.

Како да се регулира шеќерот во крвта?

Ако чувствувате постојана потреба за јаглехидрати, можеби имате проблем со регулација на шеќерот во крвта. Консумацијата на јаглехидрати, особено солени закуски и слатки, во голема мера може да ја влоши ситуацијата.

За да го стабилизирате шеќерот и да го забрзате метаболизмот, консумирајте намирници кои изобилуваат со протеини, здрави масти и влакна.