Ова се знаци дека имате бавен метаболизам

Забавениот метаболизам значи дека телото не може доволно ефикасно да ја претвори храната во енергија.

Овие симптоми покажуваат дека метаболизмот ви работи забавено:

  1. Постојано сте уморни – многу фактори може да се причина за замор, но ако сте често уморни тоа може да укажува на забавен метаболизам.
  2. Сува кожа и коса – кога метаболизмот не функционира добро телото не може доволно брзо да ги обновува ќелиите важни за здравјето на кожата и косата, заради што тие стануваат суви.
  3. Ви се јаде благо – желбата за одреден вид храна често укажува на тоа дека на телото му треба енергија. Доколку добро се храните, но и понатаму имате голема потреба за благо тоа може да значи дека метаболизмот храната која сте ја изеле не ја преработува добро во енергијата која му е потребна на вашето тело.
  4. Се дебелите иако здраво се храните – природно е со годините метаболизмот да се забавува заради што е потешко да се одржува нормалната тежина, но ако се храните здраво и внимавате на внесот на калории, а и понатаму се дебелите, веројатно, станува збор за бавен метаболизам.
  5. Постојано ви е ладно – ако метаболизмот ви е бавен тогаш постојано ќе чувствувате студ.
  6. Постојано ви се менува расположението – постојаното чувство на исцрпеност затоа што вашиот организам се „мачи“ за да ја преработи хрната може да резултура со тоа дека често ќе бидете раздразливи и расположението ќе ви се менува.